Članak

Svjedok zakopavao ubijene civile

9. Jula 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Teslića, svjedok Tužilaštva BiH je detaljno opisao ubistva 28 civila na planini Borje.

This post is also available in: English

Svjedok Marijan Gačić je rekao da su u ubistvima učestvovali pripadnici “Mića” Saša Gavranović, Dević kojem ne zna ime, te još jedan muškarac.

U sudnici je pokazao na optuženog Vitomira Devića, dok za trećeg muškarca nije siguran da li mu je nadimak Predo, kako je u istrazi navodio.

Nakon ubistava, kako je rekao, svjedok je učestvovao u zakopavanju tijela u već pripremljenu jamu.

Zajedno sa Gavranovićem i Devićem, za ubistva 28 nesrpskih civila na planini Borje počinjenim u noći između 17. i 18. juna 1992. godine, sudi se Draganu Marjanoviću, Zoranu Šljuki, Dragomiru Kezunoviću i Dariju Slavuljici.

Prema optužnici, Marjanović je bio komandir Prvog voda Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici tog voda, te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije “Miće”.

Gačić je rekao da je pripadao izviđačko-policijskoj četi vojne policije, te da je naređenja primao od optuženog Marjanovića. On se prisjetio kada je u njihovo sjedište došlo između deset i 13 pripadnika “Mića”.

“Izveli su nas i postrojili. Neke su išutali nogama. Mene nisu”, kazao je svjedok, te dodao kako je Ranko Šljuka, pripadnik “Mića”, izjavio da je glavni komandant, ali da mu nije izdavao naređenja.

Jedne noći, kako je rekao, optuženi Marjanović je njemu i još trojici naredio da dođu pred policijsku stanicu u Tesliću.

“Bilo je civilne policije, bile su ‘Miće’, nas smo četvorica došli”, rekao je svjedok, te dodao da je 15 civila iz policije sprovedeno u kamion, te su se zaputili na planinu Borje.

On je smatrao, kako je kazao, da je riječ o razmjeni. Međutim, kada su došli na lokalitet Bebe na planini Borje, izdano je naređenje da civili, koji su bili vezani, siđu sa kamiona i legnu potrbuške. Rekao je da je kod “Mića” vidio pištolje, dok su oni imali puške.

“Pištolj primakne i u potiljak”, kazao je svjedok, te dodao kako je tu bio i optuženi Marjanović.

Nakon ubistva ove grupe, Marjanović je otišao sa “Mićama” po još 13 civila u zatvor “Pribinić”. Rekao je da su ti civili bili ćelavi i da su ih ubile iste osobe.

Svjedok je naveo da je njemu i još trojici sa kojima je bio Marjanović naredio da zakopaju ljude. Dodao je kako su od Marjanovića tražili pojačanje, te su dobili još četvoricu da im pomognu u zakopavanju ljudi.

“Kiša je bila cijelu noć. Pokisili smo kao miševi”, rekao je svjedok.

On je kazao da optuženi Zoran Šljuka nije bio na planini Borje. Na pitanje jednog branilaca zašto nije svjedok optužen, Sudsko vijeće je odgovorilo “da to nije pitanje za svjedoka”.

Suđenje se nastavlja 14. jula.

Amer Jahić


This post is also available in: English