Članak

Bašić tvrdi da nije odveo civile

9. Jula 2015.00:00
Svjedočeći u svoju korist, optuženi Eniz Bašić izjavio je pred Kantonalnim sudom u Zenici da on nema nikakve veze sa odvođenjem civila koji su kasnije pronađeni mrtvi.

This post is also available in: English

Bašić, koji je optužen za zločin počinjen na području Zenice, rekao je da je bio rezervni policajac u periodu između 18. i 24. aprila 1993. godine.

“U vrijeme iz optužnice, uglavnom sam boravio u bratovom stanu u gradu, jer mi je bilo naporno svakodnevno pješačiti do sela. U to vrijeme u svom selu Dobriljeno, niti u susjednim Bilivodama, nisam imao ni službenih ni nekih drugih aktivnosti”, kazao je Bašić.

Prema optužnici, Bašić je u aprilu 1993. godine, kao pripadnik Armije BiH (ABiH), iz kuće u selu Vardište neovlašteno odveo dva civila, čija su ugljenisana tijela pronađena nakon nekoliko dana.

“Luku Šestana i Mirka Letića nisam ja odveo. Nemam nikakve veze s tim, ja te ljude ni ne poznajem”, ustvrdio je optuženi.

Bašić je naveo da je nakon sukoba bio u patrolama na tom području, sa zadatkom da štite imovinu i povratnike.

“Zadatak nam je bio da razgovaramo sa mještanima koji su napustili Bilivode da se vrate. Ne mogu reći koji je pravi razlog što su se odselili, jer u vrijeme sukoba nisam gore ni bio”, kazao je Bašić.

Prema iskazu datom u istrazi, optuženi je kao rezervni policajac dužio automatsku pušku. Na današnjem ročištu je to negirao, navodeći da je dužio pištolj, a da je “dugu cijev” dobio kasnije, kada je postao aktivni policajac.

To je, kako je dodao, moguće provjeriti u policiji.

Suđenje će biti nastavljeno 24. jula.

Dženana Sivac


This post is also available in: English