Članak

“Miće” harale gradom

2. Jula 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Tesliću, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao da je učestvovao u zatrpavanju jame na lokalitetu Bebe (planina Borje), te da ima saznanja da su “Miće” harale gradom.

This post is also available in: English

“Čuo sam da je došla specijalna jedinica iz Doboja i da haraju gradom”, kazao je svjedok Goran Dolić prisjećajući se da je prvi put čuo za “Miće” dok je bio na liniji iznad Teslića kao pripadnik Prvog bataljona i da je kasnije “to osjetio na rođenoj koži”.

On je pojasnio da su mu pripadnici “Mića” promijenili vojni raspored i dali ga na raspolaganje u četu Vojne policije koja je bila smještena u školi u mjestu Đulić. Zvanični datum stupanja u Vojnu policiju, kako je naveo, bio je 14. juni 1992. godine.

Dolić je rekao da je njegov zadatak bilo obezbjeđenje na kapiji i ulazu u objekat, te da su bila tri voda u toj četi i da “misli da je Dragan Marjanović bio komandir Prvog voda”.

Ne mogavši precizirati datum, svjedok se prisjetio da je jedne noći u prostorije škole ušao Dragan Marjanović i kazao da on i još dvije osobe “moraju s njim autom”, nakon čega su došli na plato na Bebama i upućeni da siđu niz strminu.

“U momentu, ispred je bila rupa, neko je rekao da se to zagrće”, izjavio je Dolić, objasnivši da nije vidio šta je u rupi, jer je nedostajalo još metar i po do vrha, ali da mu je jedna osoba kazala da “zagrće Turke”.

Prema mišljenju svjedoka, optuženi Dragan Marjanović nije silazio sa platoa.

Po povratku u jedinicu, naveo je svjedok, rečeno je da “se o tome ne priča”, ali da je poslije izvjesnog vremena počela kružiti priča “da su na Bebama poubijani ljudi”.

Tužilaštvo BiH tereti Dragana Marjanovića, Sašu Gavranovića, Vitomira Devića, Zorana Šljuku, Dragomira Kezunovića i Darija Slavuljicu da su u periodu od juna 1992. do 30. juna 1993. učestvovali u napadu na bošnjačko i hrvatsko stanovništvo, zatvarajući ih u prostorije policije, Teritorijalne odbrane (TO) i vojnog zatvora.

Oni su optuženi i da su u noći između 17. i 18. juna 1992. godine 28 civila, koji su bili zatvoreni u policiji u Tesliću i obližnjem zatvoru Pribinić, odveli na planinu Borje i ubili ih.

Prema optužnici, Marjanović je bio komandir Prvog voda Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici tog voda, te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije “Miće”.

Dolić je ispričao kako je u krugu škole bilo pet do šest redovnih pripadnika “Mića”, ali da nisu tu spavali, te nabrojao neka imena kojih se sjeća iz Đulića.

“Sjećam se Ranka Šljuke, bio mu brat Zoran, bio je Dević, neki Slavuljica, Saša…”, kazao je svjedok, istaknuvši da je Ranko Šljuka bio pretpostavljeni “Mićama” i da su “radili samostalno”.

On je dodao da je haranje gradom nastavljeno sve do hapšenja “Mića”.

Suđenje će se nastaviti 9. jula.

Lamija Grebo


This post is also available in: English