Ranjeni na Jevrejskom groblju

1. Jula 2015.00:00
Svjedok Odbrane Gorana Sladoja, optuženog za zločin počinjen 1992. u Sarajevu, rekao je da optuženi nije bio prisutan prilikom stradanja Bešića.
Slavko Tošović je ispričao da je, kao jedan od stanovnika mjesne zajednice Kovačići koji su držali straže, bio prisutan kada se desio napad koji se sa 12. prenio na 13. juni 1992. godine.
On je kazao da je s komšijama bio u jednoj kući kada je počeo napad, da su jedan po jedan istrčavali, te “da je jedna grupa s druge strane ušla u Jevrejsko goblje” i da je bilo vriske i ranjenih.
Nakon što se situacija primirila, kako je naveo svjedok, počela je rafalna paljba i vidio je uniformisane ljude na ogradi Jevrejskog groblja, te iz unutrašnjosti čuo jauke.
“Poslije smo čuli da je ranjen Siniša Tošović i poginuo Zoran Klarić, i da ih je Goran Sladoje odvezao”, pojasnio je svjedok, dodavši da su čuli da je “ekipa Rogatičana ili Sokočana” ubila Bešićevog sina.
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Gorana Sladoja i Slobodana Bogdanovića da su 13. juna 1992. iz kuće odveli Bajru i Suada Bešića u garažu, gdje su ih udarali, a kasnije ih prebacili do Jevrejskog groblja, gdje su ih upotrijebili kao živi štit. Tom prilikom je Suad Bešić smrtno stradao.
Svjedok Tošović je istakao da su “sve komšije Bošnjaci mogli bezbjedno živjeti s njima” i da su “oni koji su ostali bili štićeni”.
Nastavak suđenja, kada će Odbrane uložiti materijalne dokaze, planiran je za 30. septembar.

    Lamija Grebo