Članak

Pravi pakao

19. Juna 2015.00:00
U Kantonalnom sudu u Mostaru svjedok Odbrane je kazao da optuženog Ramu Žilića nije nikada vidio, dok je Esada Gakića viđao u logoru “Musala” u Konjicu, ali tada nije znao kako se zove.

This post is also available in: English

Svjedok Ibro Hero, bivši komandir Vojne policije i medicinski tehničar, izjavio je da je dva puta pružao pomoć zatvorenicima u “Musali” jer su neki od njih imali neku vrstu “svraba, šuge”. On im je dao, kako je rekao, tečnost za mazanje i to je bio jedini njegov kontakt s njima.

Na upit da li je ikad čuo da je neko od zatvorenika premlaćen, svjedok je negativno odgovorio.

Hero je ispričao kako je u oktobru 1994. vidio razmjenu zatvorenika, sa udaljenosti od 20-ak metara.

“Zatvorenici su jedan po jedan ulazili u autobuse. Bilo ih je oko 70-80. Koliko sam tada mogao da vidim, nikome od njih nije trebala pomoć pri ulasku u autobus. Niko nije imao vidljive povrede. Nisam znao koje su nacionalnosti, ali sam iz priča saznao da su Srbi i da će ići prema Sarajevu”, kazao je svjedok.

Ramo Žilić i Esad Gakić, bivši pripadnici Armije BiH (ABiH), optuženi su da su nečovječno postupali prema civilima hrvatske i srpske nacionalnosti zatvorenim u prostorijama Osnovne škole “Musala” u Konjicu, nanoseći im velike patnje, povrede tjelesnog integriteta i povrede ličnog dostojanstva.

Na suđenju je pročitan iskaz svjedoka Radovana Majera iz maja 2012. godine, koji nije mogao pristupiti u sudnicu jer je teško bolestan. On je naveo da je u “Musali” preživio “pravi pakao i bol, kako fizički tako i psihički”.

“U logoru sam bio 109 dana. Dobro se sjećam Žilića, ne mogu se sjetiti imena, znam da je bio upravnik zatvora. Bio je plav, imao je zvjerski pogled i lično me je on udarao. Jednom me prilikom saslušavao u svojoj kancelariji. Tada me je nogom udario u bubrege svom jačinom. Onesvijestio sam se. Kada sam došao sebi, ponovo me počeo udarati rukama i nogama i lupao mi je glavu od zid”, naveo je Majer u iskazu.

Prema navodima iz iskaza, Majera su maltretirali Ibro Macić, dvojica braće Alić i stražar Osmo. Nakon mjesec dana boravka u “Musali”, svjedoka su, kako je kazao, zajedno s još trojicom zatvorenika odveli na saslušanje, a da je “Edhem Žilić sigurno znao gdje ga vode”.

“Nas su lažno optužili za silovanje, koje smo na kraju morali da priznamo jer su nas tukli. Primili smo više batina nego čitava ‘Musala’. Ibro Macić je tada naredio da jedan drugog oralno zadovoljavamo, a Alić i Osmo su nas držali. Dok su to radili, oni su se smijali. Uzeli su letve koje su gorjele i time nas udarali. Pržili su nas tim letvama u predjelu prepona i spolnih organa. Mene su poslije izveli Macić i Osmo, našli su neku metalnu šipku i gurnuli mi je u anus”, rekao je svjedok u iskazu koji je pročitan u sudnici.

Prema kazivanju svjedoka, mučenje je trajalo do ujutro, ali nije dolazio Edhem Žilić. On je, kako su ranije opisali svjedoci, bio upravnik logora “Musala”.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. juli.

Povezani članci

Sanela Gaković


This post is also available in: English