Članak

Dokumenti Komisije za razmjenu ratnih zarobljenika

16. Juna 2015.00:00
Na suđenju za ratne zločine počinjene u Sarajevu, Odbrana Iulian-Nicolaea Vintile uložila je nekoliko dokumenata Državne komisije za razmjenu zarobljenika.

This post is also available in: English

Emir Kapidžić, dodatni branilac Vintile, prezentovao je naredbe, odobrenja i obavještenja Komisije za razmjenu ratnih zarobljenika sačinjene 1992. godine.

Među tim dokumentima je i odobrenje koje je Komisija sačinila u augusta 1992., a kojim se “odobrava puštanje lica radi razmjene”.

Sadržaj 20 dokumenata, koji su uloženi kao dokazi duplike, nije pojedinačno obrazlagan.

Tužilac Dževad Muratbegović je uložio prigovor relevantnosti, kazavši kako ne vidi zašto su ovi dokumenti relevantni za optuženog Vintilu.

Vintili se, zajedno sa Ramizom Avdovićem, sudi za zločine počinjene nad srpskim civilima u kasarni “Viktor Bubanj” i na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu. Tužilaštvo BiH smatra da su civili u ovim objektima bili izloženi patnji i mučenju, te odvođeni na prisilni rad.

Avdović je, prema optužnici, bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Naredno ročište zakazano je za 30. juni.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English