Članak

Počelo suđenje Mirsadu Tahiroviću

12. Juna 2015.00:00
Čitanjem optužnice i saslušanjem prvih svjedoka Tužilaštva, pred Kantonalnim sudom u Mostaru počelo je suđenje Mirsadu Tahiroviću za zločin počinjen 1993. godine na području Jablanice.

This post is also available in: English

Svjedok Karlo Marić je ispričao da su ga pripadnici Armije BiH (ABiH) zarobili i pretukli u maju 1993., nakon čega je proveo dva mjeseca u ratnoj bolnici u Jablanici, da bi potom bio prebačen u Muzej “Bitka za ranjenike”, gdje je također pretučen.

“Kada su se vrata otvorila, pojavio se vojnik i rekao da izađem i legnem na hodnik licem prema tlu i podignem ruke. Tada je počeo da me udara nogama po slabinama i rebrima. Nakon toga počeo je da skače po meni. U jednom trenutku sam se opustio jer mi je bila muka. On se sageo i pogledao me, da nisam mrtav, i opet nastavio da skače”, prisjetio se Marić.

Marić je dodao da nije poznavao vojnika koji ga je pretukao, ali je kasnije čuo da se preziva Tahirović, a u sudnici je prepoznao optuženog kao vojnika koji ga je tukao.

Mirsad Tahirović zvani Deba, bivši pripadnik odreda “Zulfikar” ABiH, optužen je da je tokom 1993. godine učestvovao u fizičkim zlostavljanjima zatočenih civila i zarobljenika hrvatske nacionalnosti u Muzeju “Bitka za ranjenike na Neretvi” i na lokalitetu Rogića kuće u Jablanici.

Drugi svjedok Franjo Ramljak također je kazao da je nakon zarobljavanja u maju 1993. godine odveden u Muzej “Bitka za ranjenike” u Jablanici.

On se prisjetio da je jednog dana čuo kako Karlo Marić jauče, nakon čega je vojnik kojeg su zvali Deba došao po njega i rekao mu da legne potrbuške i ispruži ruke, da bi ga počeo udarati nogama po rebrima i bubrezima, a zatim mu skakati po leđima.

Ramljak nije mogao u sudnici potvrditi da je optuženi Tahirović vojnik koji ga je tukao.

“Dvadeset i dvije godine je prošlo i svako se promijeni. Zar očekujete da mogu sa sigurnošću uprijeti prstom i reći ‘to je taj čovjek’. Najbolje da dam srednju ocjenu, nisam siguran, ali mislim da je to taj čovjek”, kazao je Ramljak.

Mile Ravlić je posvjedočio da je tokom zatočenja u muzeju u Jablanici čuo premlaćivanje Marića i Ramljaka, ali da nije vidio ko ih tuče.

“Prvo sam čuo, iz dijela gdje je Karlo bio zatvoren, udarce i jauke, duge udarce nogom. Kad su završili, onda smo opet čuli glas koji traži da se izvede Franjo Ramljak. I opet isto, udarci i jauci. Kasnije sam Franju vidio u toaletu, pitao sam ga kako je, a on mi je odgovorio da ga ne pitam ništa i da ga sve boli. Vidio sam i Karla, on nije mogao ustati. Od zatvorenika sam kasnije saznao da je nadimak vojnika koji ih je udarao Deba”, rekao je Ravlić.

Svjedok Ivica Azinović je kazao da se sjeća kada je premlaćen Karlo Marić, jer je bio s njim u ćeliji u muzeju u Jablanici. “Otvorila su se vrata i pojavio se jedan vojnik u uniformi i pozvao Karla da izađe. Vrata je zaključao i tada čujemo kako Karlu kaže da legne na pod, nakon čega smo čuli krikove i udarce”, rekao je Azinović.

Na suđenju je nalaz o zdravstvenom stanju optuženog iznio vještak Abdulah Kučukalić, koji je kazao da Tahirović može pratiti suđenje uz redovno uzimanje metadonske terapije. Kučukalić je dodao da se Tahirović 1992. godine liječio u bolnici, te da je zbog toga u vrijeme obuhvaćeno optužnicom imao smanjenu uračunljivost.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. juli.

Sanela Gaković


This post is also available in: English