Članak

Udarci u Brezi

10. Juna 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u selu Breza (općina Hadžići) krajem novembra 1992. godine, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu je ispričao kako je naknadno saznao da je osoba koja ga je nekoliko puta udarila bio Momir Tomaš.

This post is also available in: English

Svjedok Fadil Korjenić se prisjetio kako je u oktobru ili novembru 1992. godine s porodicom boravio u selu Breza kada je u noćnim satima čuo lupanje i pozivanje da izađu.

On je pojasnio da je slabovidno lice i da je “vidio dvije osobe kao figure”, dodavši da su bile naoružane i uniformisane.

Korjenić je kazao da ga je jedna osoba gurnula i nanijela mu više udaraca.

“Saznao sam poslije da je to Momir Tomaš. Rekli mi Asim, Nihad i Sulejman”, ispričao je svjedok i prisjetio se da mu je s drugim osobama uz prijetnje naređeno da guraju auto.

On je posvjedočio da je “Asim imao povrede najviše po glavi”, te da mu je naredni dan kazao da mu ih je “nanio Momir Tomaš”.

Tužilaštvo je, ukazujući na djelomične razlike, predočilo zapisnik o saslušanju ovog svjedoka iz 2014. godine, prema kojem je tada rekao da je neko od vojnika pucao, na šta je svjedok odgovorio da nije siguran.

Na pitanje Odbrane da li su dva vojnika ponovo dolazila, svjedok je odgovorio “da su dolazili svi u selo, ali da njega niko nije dirao”.

Tomaš, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je da je 29. novembra 1992. došao u selo Breza, gdje je fizički zlostavljao i nečovječno postupao prema civilima bošnjačke nacionalnosti.

Svjedokinja Ifeta Bećirović kazala je da je u noći 29. novembra 1992. boravila u djeverovoj kući kada su došla dvojica naoružanih i uniformisanih vojnika.

Ona se prisjetila da im je otvorila vrata i otišla probuditi djevera i komšiju, koji je tu boravio, nakon čega je sjedila u kuhinji s jednim vojnikom. Istakla je da su se prema njoj fino ophodili.

Odgovarajući na pitanja Tužilaštva, svjedokinja je izjavila da je osjetila strah kada je jedan zatražio “da prouči bismillu”, koju ona nije znala, kao i da joj je otuđeno zlato iz kofera.

Nakon što joj je naređeno da ode na tavan po hranu, Bećirović je, kako je rekla, čula zvuk motora i pucanj, te da je “Asim po povratku u kuću imao povrede u predjelu glave”.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedokinja je kazala da joj vojnici nisu prijetili na odlasku, te da ne zna da li je bilo još vojnika jer nije izlazila iz kuće.

Suđenje će se nastaviti 8. septembra.

Lamija Grebo


This post is also available in: English