Članak

Presuda Jasminu Čolomanu u julu

10. Juna 2015.00:00
Tužilaštvo BiH je zatražilo od Državnog suda da Jasmina Čolomana osudi za ubistva i ranjavanje civila u mjestu Počulice kod Viteza, dok je Odbrana tražila oslobađajuću presudu.

This post is also available in: English

“Smatramo da smo dokazali da je Jasmin Čoloman počinio krivično djelo iz optužnice, da je učestvovao u ubistvu tri civila hrvatske nacionalnosti i ranjavanju devet civila. Stoga, predlažemo Sudu da optuženog oglasi krivim”, kazala je tužiteljica Gordana Tadić iznoseći završnu riječ.

Tužiteljica je navela da su svjedoci Tužilaštva govorili o događajima iz 24. aprila 1993. godine. Podsjetila je na iskaz svjedoka Refika Mujezinovića, koji je rekao kako je dva nepoznata vojnika tog dana odvezao do Doma u Počulicama.

“On je začuo jaku rafalnu paljbu, a onda su se dva vojnika vratila i rekla mu da ih vozi nazad. Svjedok Mujezinović u sudnici je prepoznao Čolomana kao jednog od te dvojice vojnika”, navela je tužiteljica.

Odbrana je kazala kako se cijela optužnica temelji samo na iskazu ovog svjedoka, ali da se Mujezinoviću ne može vjerovati, te je zatražila oslobađajuću presudu.

“Svi drugi svjedoci su bitno drugačije svjedočili od Mujezinovića, pa i oštećeni kojima ja najviše vjerujem”, rekao je branilac Senad Dupovac.

Analizirajući iskaz Mujezinovića, branilac je kazao da je ovaj svjedok naveo da su mu tog dana prišla dvojica vojnika i rekla da ih vozi.

“Nedžad Sivro je naveo da je Mujezinovića vidio kako razgovara sa jednim vojnikom, dok Mujezinović tvrdi da su bila dvojica. Sivro je rekao da je taj vojnik držao pušku kod noge i nije rekao da je puška bila uperena u Mujezinovića. Mujezinović je izjavio da je do vrata Doma došao autom, a stražar da su dvojica vojnika došla pješke”, kazao je on.

Dupovac je naglasio kako su svjedoci Tužilaštva bili nedosljedni u opisivanju događaja, te da se iz njihovih iskaza ne može zaključiti da je Čoloman počinio ovo djelo.

“Mi ne znamo koliko je bilo napadača, jedan ili dvojica, kako su došli na to mjesto, ko je tu sve bio, kako su otišli”, rekao je branilac.

Sudu se obratio i optuženi Čoloman kazavši kako je bio u ratu, te da mu nikada niko nije rekao da je nešto loše uradio.

“Za ovu državu sam se borio, a sad država hoće da mi sudi. Molim vas, budite pravedni”, kazao je Čoloman.

Čoloman je optužen da je, kao pripadnik Sedme muslimanske brigade Armije BiH (ABiH), 24. aprila 1993. u mjestu Počulice došao ispred Doma, u kojem su bili zatočeni civili, i pucao iz automatskog oružja, prilikom čega su tri osobe ubijene, a devet ranjeno.

Izricanje presude zakazano je za 6. juli.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English