Članak

Pogoršano stanje svjedokinje

10. Juna 2015.00:00
Suđenje za zločin počinjen na području Kalinovika odgođeno je zbog pogoršanja zdravstvenog stanja svjedokinje Tužilaštva BiH.

This post is also available in: English

Kako je naveo tužilac Ćazim Hasanspahić, svjedokinja S.H. je pod svakodnevnom medicinskom terapijom, ali se njeno stanje pogoršalo neposredno prije suđenja.

“Odazvala se, ali ne može da uđe u sudnicu. Nije se mogla izjasniti ni za mjere zaštite”, rekao je on.

Vijeće je konstatovalo da se svjedokinja ne može primorati da uđe u sudnicu, te da se Tužilaštvo najdalje na idućem ročištu izjasni u vezi sa ovim svjedokom. Rečeno je i da je za jednog zaštićenog svjedoka Tužilaštva BiH naređeno medicinsko vještačenje.

Saslušanje ova dva svjedoka Tužilaštva prolongirano je zbog njihovog zdravstvenog stanja, a u međuvremenu Odbrana Zorana Bjelice izvodila je svoje dokaze.

Na ovom ročištu Odbrana Novice Tripkovića je obavijestila Sud da je optuženom prije ročišta dolazila hitna pomoć, te da se osjeća loše.

Bjelica i Tripković su optuženi da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), u augustu 1992. godine učestvovali u ubijanju i mučenju civila bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u Osnovnoj školi “Miladin Radojević” u Kalinoviku.

S njima je bio optužen i Marinko Bjelica, ali je zbog bolesti optuženog postupak razdvojen.

Nastavak suđenja je zakazan za ponedjeljak, 29. juni.

Džana Brkanić


This post is also available in: English