Članak

Akcija u Počitelju

10. Juna 2015.00:00
U nastavku suđenja Ibri Turajliću zvanom Zelo, svjedok Odbrane je kazao da je optuženog vidio nakon akcije u Počitelju 1992. godine, ali da nije imao mitraljez.

This post is also available in: English

Svjedočeći pred Kantonalnim sudom u Mostaru, Edin Turajlić je rekao da je u akciji prelaska na lijevu obalu Neretve u Počitelju bio u Drugom vodu Teritorijalne Odbrane.

“Prvi vod je otišao prije nas. Kad smo izašli gore u pravcu škole, čula se pucnjava. Zelu tad nisam vidio, tek kad se malo smirilo vidio sam ga, nosio je kalašnjikov, kao i ja. U našem vodu niko nije dužio mitraljez. Inače, Zelo je cijelo vrijeme bio sa mnom”, rekao je Edin Turajlić.

Svjedok je naveo da je, nakon što se smirilo, vidio mrtvog srpskog vojnika pored kojeg je bila puška i bombe. Kad ih je htio uzeti, čuo je glas optuženog, koji mu je rekao da je bolje da to ne dira, jer bi poslije mogao nastradati.

Edin Turajlić je kazao i da mitraljez koji je zadužio Tarik Turajlić nije mogao biti korišten u ovoj akciji zbog kvara.

Ibro Turajlić je optužen da je 1992. godine, kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) Čapljina, na području Počitelja ubio ratnog zarobljenika Mitra Zelenkovića, koji je prethodno bio ranjen i ukazana mu je ljekarska pomoć.

Ekrem Veledar, bivši komandir Prvog voda Teritorijalne Odbrane Čapljina, kazao je da je njegov vod brojao oko 40 ljudi i da u njemu nije bio Ibro Turajlić niti ga je on vidio tokom akcije u Počitelju.

Veledar je rekao da su puškomitraljeze dužili Asim Lizde i Tarik Turajlić, ali da u akciji nije korišten jedan puškomitraljez jer nije bio ispravan.

“Oko tri sata ujutro smo krenuli da se penjemo i došli smo na plato u Počitelju. Tu nas je dočekala naoružana vojna formacija. Dolazi do pucnjave. Kod škole se moj vod razdvaja. Ja nastavljam dalje, a drugi dio voda ostaje. Idemo do Buntića kuća, gdje smo zaplijenili dio naoružanja, i to nosimo ka Veledarovim kućama”, kazao je Veledar.

Edin Šuta, treći svjedok, kazao je da je vidio optuženog tokom akcije u Počitelju.

“Kad je zapucalo, nastao je metež. Ostalo je pola voda. Poslije nam se pridružilo još vojske. Kad je sve utihnulo, vidio sam Zelu, Miru, Čarlija, Afan Torlu. Ponovo je počela pucnjava, čujem Miro govori ostanite ovdje. On i još neki su otišli da izvide, a do harema smo ostali Čarli, Zela i ja. Tek tada je počela pucnjava sa svih strana. Mi smo se zavukli u šikare. Miru smo vidjeli tek sutradan, a mi smo se vratili nazad prema kućama”, prisjetio se Šuta.

Asim Lizde je rekao da je tokom akcije u Počitelju dužio puškomitraljez.

“Kad smo došli do škole, tada je zapucano na nas. Tada je jedan dio našeg voda prošao, a mi ostali smo zalegli. Ja nisam htio pucati iz mitraljeza. Ne znam koliko je trajala pucnjava. Prošli smo školu i harem, opet je zapucalo i stali smo kraj Klepinih kuća. Bilo nas je, možda oko šest-sedam, ali sa nama nije bio Ibro”, kazao je Lizde.

Adis Zuhrić je rekao da je za vrijeme akcije u Počitelju bio u prvom vodu i da Ibro Turajlić nije bio s njim.

“Kad smo se popeli na vrh Počitelja, išli smo u koloni do škole. Tada smo vidjeli siluete dvojice vojnika. Jedan dio voda je prošao školu i tada započinje rafalna paljba, a tom prilikom su ranjena i dvojica Leta. Sakrili smo se pod jedan zidić. Kad je paljba utihnula, Zekerijah ‘Kija’ nas je poveo prema Veledarovim kućama, pa prema Klepinim. Ni u jednom trenutku nisam vidio Ibru Turajlića”, rekao je Zuhrić.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. juli.

Povezani članci

Sanela Gaković


This post is also available in: English