Članak

Počelo suđenje Elmedinu Čauševiću

9. Juna 2015.00:00
Čitanjem optužnice i saslušanjem prvih svjedoka Tužilaštva, pred Kantonalnim sudom u Mostaru počelo je suđenje Elmedinu Čauševiću zvanom Mesar zbog zločina počinjenog na području opštine Konjic.

This post is also available in: English

Optužnica ga tereti da je, kao pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH) “Zulfikar”, pretukao Zorana Kneževića.

Kako se navodi, optuženi je u maju 1993. godine na putu od sela Lisičići do sela Grabovci, Kneževića prislonio uz kamion i tukao ga drvenim kocem po leđima i drugim dijelovima tijela.

Prvi svjedok, Zijad Lepara, bivši komandir 45 brdske brigade ABiH, kazao je da im je na početku sukoba ABiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) došla u ispomoć Zukina jedinica.

On je rekao kako mu je poznat vojnik pod nadimkom Mesar, ali da mu ime Elmedin Čaušević ništa ne znači.

“Postoji mogućnost da je to taj čovjek koji je sada u sudnici, jer je visok i krupne građe. Ne mogu ga sada prepoznati, ali pošto je na klupi za optužene, pretpostavljam da je to taj”, kazao je Lepara.

Svjedok je rekao da je vojnik pod nadimkom Mesar bio ranjen u nogu na Vrcama i da je bio na liječenju. Nakon toga je optuženi Čaušević kazao da je jedino bio ranjen na Igmanu.

Lepara je naveo da mu je Zoran Knežević bio komšija i kako mu je rekao da ga je premlatio neko iz Zukine jedinice.

Fikret Dželilović je ispričao kako je čuo da je Zoran Knežević bio uhapšen i fizički zlostavljan.

“Čuo sam da je od strane Zukine jedinice Zoran odveden u mjesto Grabovica i da su ga Zukini vojnici pretukli. To sam sve čuo, ali nisam vidio i ne znam koliko je to tačno. Nisam poznavao nikoga od vojnika iz Zukine jedinice. Znao sam da je bio jedan pod nadimkom Mesar, ali tog čovjeka uopšte ne poznajem”, kazao je svjedok.

Hamdija Mašić se prisjetio kako mu se u toku rata Knežević požalio.

“Rekao je: ‘Vidi, šta su mi tvoji uradili’, pokazujući mi svoje podlaktice na kojima se vidjelo crvenilo kao da je ištipan”, rekao je Mašić.

Nastavak suđenja zakazan je za 30. juni.

Povezani članci

Sanela Gaković


This post is also available in: English