Članak

Počelo suđenje Ratku Goronji

8. Juna 2015.00:00
Čitanjem optužnice, izlaganjem uvodnih riječi i saslušanjem prvih svjedoka Optužbe, pred Okružnim sudom u Banjaluci počelo je suđenje Ratku Goronji zbog ubistva civila Derviša Selimića 1992. godine kod Novog Grada.

This post is also available in: English

Okružni tužilac Mile Rosić u uvodnoj riječi je istakao da će tokom postupka dokazati da je Goronja počinio djelo koje mu se stavlja na teret.

Goronja je optužen da je 9. juna 1992. godine u mjestu Blagaj Japra, kod Novog Grada, došao do osnovne škole i naredio Dervišu Selmiću da krene s njim, da bi ga potom ubio hicima iz automatske puške.

Svjedok Hamdija Selimić rekao je da je ubijeni Derviš bio njegov brat po majci. Prisjetio se da je u junu 1992. bošnjačko stanovništvo u okolini Japre dobilo naredbu da se iseljavaju i da su svi postrojeni ispred škole.

“Jedan vojnik je ujutru nas postrojio i odvojio žene i djecu i smjestio ih ispod jednog hrasta, a mi smo ostali ispred škole. Prvo su rekli da legnemo i pričali su da će nas pregaziti tenkom. Poslije nekog vremena došao je Goronja, kojeg sam znao odranije, i pozvao je mog brata da ide s njim. Rekao sam: ‘Nemoj da se nešto desi’”, ispričao je Selimić.

Prema svjedoku, Goronja je odveo Derviša, a poslije par minuta čuli su se pucnji iz tog pravca.

“Kasnije se vratio i rekao mi je: ‘Šta ti ono meni reče?’ Ja sam mu odgovorio da smo prijatelji i pitao gdje mi je brat, a on je zatim rekao: ‘Ubij me ili ću ja tebe’, a imao je pušku u rukama. U tom trenutku život mi je spasio Radenko Balaban, koji je bio tu”, prisjetio se Selimić.

Drugi svjedok, Milan Hodžić je kazao da je rodom iz Maslovara kod Novog Grada i da je, u periodu kad se desilo ubistvo Derviša Selmića, bio u Teritorijalnoj odbrani (TO).

“Kada sam taj dan došao kod škole, vidio sam Derviša i još nekoliko komšija koje sam poznavao i prišao sam njima i sjeo na pušku, i tako smo pričali. Poslije nekog vremena počela je kiša i mi smo prešli pod neku nastrešnicu. Tada je prišao Goronja i rekao: ‘Hajde, Derviše, zovu te’, i odveo ga. Tada me je Hamdija zamolio da odem i da vidim šta se desilo, međutim kad sam došao na pola puta, pripadnici rezervnog sastava su me vratili”, ispričao je Hodžić.

Hodžić je istakao da se kasnije po selu pričalo da je Selimića ubio Goronja, a da su bili u sukobu jer su se ranije posvađali na nekoj svadbi.

Na ovom ročištu su saslušani i Radoslav Marin, koji je kazao da je čuo da je Derviš Selimić ubijen, te Ranko Gvozden, koji je ispričao da je čuo priče po selu da je Selimića ubio neki Goronja, ali da ne zna da li je riječ o Ratku.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. jul.

Povezani članci

Goran Obradović


This post is also available in: English