Članak

Optuženi u humanoj misiji

2. Juna 2015.00:00
Svjedok Odbrane Gorana Sladoje, optuženog za zločin počinjen 1992. u Sarajevu, ispričao je kako je optuženi dovezao tijela njegove majke i bratične, koje su nastradale u živom štitu na Jevrejskom groblju.

This post is also available in: English

Ejup Pecar je u Kantonalnom sudu u Sarajevu rekao da su mu 14. juna 1992. godine na vrata pokucala nepoznata lica, među kojima je “prepoznao Batka”.

Kako je naveo, u grupi od 16 ljudi odveden je u živi štit na Jevrejsko groblje i tom prilikom su poginule njegova majka i bratična.

Pecar je kazao da ima saznanja da je njihova tijela, pronađena do minskog polja, “dovukao Goran Sladoje”, te “da ne zna kako mu je to uspjelo”.

“On je obavio tu humanu misiju. Mi smo uzeli tijela i sahranili kako smo znali”, izjavio je Pecar i dodao da nije čuo za mučenja u garažama.

Sladoja i Slobodan Bogdanović su optuženi da su 13. juna 1992. godine Bajru i Suada Bešića iz kuće odveli u garažu, gdje su ih udarali, a kasnije ih prebacili do Jevrejskog groblja, gdje su ih upotrijebili kao živi štit. Tom prilikom je Suad Bešić smrtno stradao.

Prema optužnici, Bogdanović i Sladoje su bili “pripadnici srpskih vojno-policijskih snaga”.

Svjedok Pecar je rekao da je bio u radnom vodu kada je “čuo da su Bajro i Suad Bešić odvedeni” i da je bilo raznih vojnih i paravojnih formacija, ali “da Gorana nije viđao”.

Na upit Odbrane Slobodana Bogdanovića da li poznaje optuženog, svjedok je odgovorio “da misli da se preziva Bogdanović” i da ga zna kao komšiju.

Na ovom ročištu iskaz je dao i Omer Pecar, koji je kazao da je istina sve što je rekao njegov brat Ejup Pecar, te da on “ne može više”. Kazao je da ima saznanja da je optuženi Sladoje pomogao prilikom izvlačenja tijela njegove majke i kćerke.

Suđenje će se nastaviti 1. jula.

Lamija Grebo


This post is also available in: English