Članak

Jarku godinu i po zatvora

29. Maja 2015.00:00
Kantonalni sud u Mostaru je bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vlatka Jarka osudio na godinu i po zatvora za zločin počinjen u Stocu.

This post is also available in: English

Jarak je proglašen krivim da je, kao pripadnik Prve brigade “Knez Domagoj” HVO-a, tokom jula i augusta 1993. godine učestvovao u protuzakonitom zatvaranju i prisilnom premještanju bošnjačkog stanovništva iz Stoca.

Prema presudi, Jarak je, s još dvojicom pripadnika HVO-a, 17. jula 1993. godine u selu Ošanići uhapsio tri osobe i odveo u kuću u kojoj je bila komanda HVO-a, znajući da će kasnije biti odvedeni u Koštanu bolnicu i Dretelj.

Osuđen je za prisilno preseljavanje stanovništva iz Stoca, odakle su žene i djeca odvoženi u Blagaj, a muškarci u logore.

Proglašen je krivim i da je više puta dolazio u kuću Muniba i Muhibe Topić i prijetio im kako će ih zapaliti, te da je Muhiba Topić usljed njegovih prijetnji izvršila samoubistvo.

Jarak je 2012. bio osuđen na godinu dana zatvora, ali je Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) tu presudu ukinuo i naložio održavanje obnovljenog suđenja.

U tadašnjoj prvostepenoj presudi, Jarak je bio oslobođen tačke optužnice u kojoj je navedeno da je više puta dolazio u kuću Muniba i Muhibe Topić i prijetio im kako će ih sve zapaliti, usljed čega je Muhiba izvršila samoubistvo.

Na izrečenu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu FBiH.

Povezani članci

Sanela Gaković


This post is also available in: English