Članak

Optuženi Bašić na ratištu

28. Maja 2015.00:00
Na suđenju Enizu Bašiću pred Kantonalnim sudom u Zenici, svjedok Odbrane je rekao da je optuženi u proljeće 1993. godine bio na ratištu.

This post is also available in: English

Sejad Bašić, brat optuženog, izjavio je da je cijela porodica u aprilu 1993. godine bila zabrinuta za Eniza Bašića jer je, kao pripadnik policije, bio na ratištu i nisu znali da li je živ.

“Ja odgovorno tvrdim da Eniz nikome ne bi naudio i da su i komšije naše začuđene što je optužen”, kazao je svjedok.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Bašiću je predočen iskaz iz istrage, prema kojem je svjedok rekao da nije siguran da li je optuženi na punkt na raskrsnici Kaldrma 19. aprila 1993. doveo zarobljenike, ali da je nakon pola sata došao i pitao zašto je dozvoljeno da se zarobljenici odvedu dalje.

Svjedok Bašić je kazao da iskaz iz istrage nije tačan, da to nisu njegove riječi i da nije znao šta je potpisao jer nije čitao iskaz.

“Odgovorno tvrdim ‘ne’”, bio je svjedokov odgovor na pitanje da li je njegov brat na punkt doveo Luku Šestana i Mirka Letića.

Optužnica tereti Bašića da je u aprilu 1993. godine, kao pripadnik Armije BiH (ABiH), iz kuće u selu Vardište neovlašteno odveo civile, čija su ugljenisana tijela pronađena nakon nekoliko dana.

Na ovom ročištu, u korist Odbrane je svjedočio i Raif Bašić, koji je kazao da je bliski rođak optuženog, te da ga poznaje cijeli život i kako je uvjeren da on nikada ne bi počinio djelo koje mu se stavlja na teret.

Raif Bašić je rekao da je optuženi bio rezervni policajac i da ga u Vardištu nisu ni mogli angažovati.

On je dodao da u periodu između 18. i 20. aprila 1993. nije bilo punktova i da nije ni vidio ni čuo da su dovedeni zarobljenici, kao i da u tom periodu optuženog nije viđao oko mjesec dana.

Suđenje se nastavlja 16. juna.

Dženana Sivac


This post is also available in: English