Članak

Ubistvo komandira voda

25. Maja 2015.00:00
Na suđenju Hasanu Ičanoviću za zločin počinjen u Velikoj Kladuši, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Bihaću prisjetio se kako je u decembru 1994. godine ubijen komandir njegovog voda Huso Kujundžić.

This post is also available in: English

Svjedok Ale Kekić je kazao da je, kao pripadnik Narodne odbrane Autonomna pokrajina zapadna Bosna (NO APZB), sa saborcima zarobljen u rejonu Latića Glavice (općina Velika Kladuša).

Tada je, kako je naveo, nepoznata osoba ubila komandira Kujundžića.

“Prema mojem sjećanju, borac Armije RBiH koji je pucao bio je plavokos, širokih ramena, nizak i izrazito plavih očiju”, kazao je svjedok Kekić pred Kantonalnim sudom u Bihaću.

On je rekao da tu osobu nije mogao prepoznati tokom istrage na fotografijama Tužilaštva, kao ni danas u sudnici.

Ičanović je optužen da je krajem 1994. na području Latića Glavice ubio dvojicu ratnih zarobljenika, pripadnika NO-a APZB-a, te kundakom tukao druge zarobljenike.

Prema optužnici, Ičanović je bio komandant 505. brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH).

Svjedok Samir Ordagić, koji je bio među zarobljenim pripadnicima NO-a APZB-a, kazao je kako su postrojeni u dva reda.

“Nakon što smo odložili oružje, borac ARBiH pitao nas je ko je komandir. Huso se sam javio i istupio. Nakon što ga je tri puta pitao odakle mu uniforma, a on odgovarao, pucao je u njega i on je pao u snijeg”, ispričao je svjedok Ordagić.

On je kazao da je tog dana među borcima ABiH vidio i optuženog Ičanovića.

Odbrana je u cijelosti prigovorila iskazu ovog svjedoka.

Na suđenju su saslušane i svjedokinje Senada Kovačević, supruga ubijenog Fikreta Kovačevića, te Hanča Okanović, sestra ubijenog Kujundžića.

Kovačević je kazala da je u tom periodu bila u drugom stanju, a iz pisama supruga sa ratišta znala je samo da im je hladno i teško.

“Nisam bila u stanju ići u mrtvačnicu na prepoznavanje, s obzirom na trudnoću, ali sam pomoću videosnimaka identifikovala svog supruga”, dodala je Kovačević.

Okanović je ispričala da je o pogibiji brata saznala od Aleta Kekića.

“Rekao mi je da ga je ubio borac Petog korpusa sa nadimkom Hans”, kazala je Okanović.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. juni.

Povezani članci

Dženita Duraković


This post is also available in: English