Članak

Pljačkanje u Pašićima

25. Maja 2015.00:00
Na suđenju za zločin počinjen na području Sanskog Mosta, svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su kako je došlo do pljačkanja u zaseoku Pašić.

This post is also available in: English

Hasan Pašić, koji je živio u Vakuf Selu, zaseok Pašići, ispričao je u Sudu BiH kako su u aprilu 1993. došle tri osobe i tražile novac. Novac su, kako je kazao svjedok, uzeli od komšije Mesuda.

Svjedok je pojasnio da su te osobe natjerale Mesuda da razbije vrata na njegovoj kući. Nakon što su tri osobe, za koje je svjedok rekao da su bili naoružani i u civilu, otišli iz sela, svjedok se sa porodicom i komšijama krio u šumi tokom noći. Sutradan kada se vratio u selo, svjedok je, kako je naveo, pronašao ranjenog šuru Sefera.

Pašić je pojasnio da je tokom ranijih saslušanja na fotografijama prepoznao Milu Kokota, za kojeg tvrdi da nije nikoga dirao, te Gorana, kojeg je vidio na pragu Mesudove kuće.

Na ovom suđenju, svjedok nikoga nije prepoznao na fotografijama jer, kako je kazao, ima slab vid.

Uz Mileta Kokota, Tužilaštvo BiH tereti Gorana, Milorada i Ranka Mrđu za učešće u zločinima nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, uključujući ubistva, silovanja, premlaćivanja, pljačkanja i druga psihička i fizička zlostavljanja na području Sanskog Mosta. Oni su, kako se navodi u optužnici, zločine počinili kao pripadnici Šeste sanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Drugi svjedok na ovom suđenju bila je Hasanova supruga, Mine Pašić. Ona se prisjetila da je jedna od osoba koje su došle u selo u kući kod komšije Mesuda govorila da će je ubiti i baciti bombu.

Oba svjedoka su kazala da osobe koje su ulazile u Mesudovu kuću nisu nikog udarale, osim nogom njihovog sina. Također su naveli da se u selu pričalo da je ove osobe doveo izvjesni Halid Mehić.

Suđenje se nastavlja 8. juna.

Džana Brkanić


This post is also available in: English