Članak

Zatražen dugotrajan zatvor za Krsmanovića

19. Maja 2015.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je da Oliver Krsmanović bude proglašen krivim za ubistva, mučenja, silovanja i odvođenja u Višegradu 1992. i da bude osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora.

This post is also available in: English

U završnoj riječi, tužilac Mirko Lečić je ocijenio da je dokazana odgovornost optuženog po svih 12 tačaka optužnice.

Pozivajući se na presude Haškog tribunala i izjave svjedoka, tužilac je rekao da su u Višegradu srpske snage i paravojne jedinice izvele širok i sistematičan napad s ciljem progona nesrpskog stanovništva.

“U Višegradu danas uglavnom žive Srbi… U maju, junu i julu većina, ako ne i svi nestali, bili su civili. Za nekima porodice još tragaju”, kazao je Lečić.

Kao posebno nasilna u progonu, kako je napomenuo, izdvojila se grupa Milana Lukića, koji je pred Tribunalom osuđen na doživotni zatvor za zločine počinjene u Višegradu.

“Grupa je u nekoliko sedmica činila sve – od pljački do ubistava. Optuženi je konstantno viđan u toj grupi… Kada je svjedokinja na suđenju izjavila da je viđala Krsmanovića sa Lukić Milanom i drugima, optuženi je to potvrdio, navodeći da on nije bio s njima nego oni s njim, jer je bio bogat”, podsjetio je Lečić.

Analizirajući izjave svjedoka, tužilac je kazao da je dokazana krivica optuženog za “jedan od najpotresnijih događaja, koji izaziva zgražanje svakog normalnog čovjeka” – paljenje oko 70 bošnjačkih civila na Bikavcu u junu 1992. godine.

Podsjećajući na iskaz svjedokinje koja je rekla da je tog dana vidjela Krsmanovića kod kuće, te izjave drugih svjedoka koji su iznijeli posredna saznanja, Lečić je kazao kako je uvjeren da je dokazana krivica optuženog.

U vezi sa tačkom koja Krsmanovića tereti za učešće u otmici 16 civila iz Sjeverina (Srbija), koji su ubijeni u Višegradu, Lečić je citirao iskaz zaštićenog svjedoka koji je o ovom zločinu govorio pred posebnim vijećem.

“Ovaj svjedok je bio očevidac mučenja otetih civila od strane Olivera i Lukića u hotelu ‘Vilna vlas’. Potvrdio je da ih je poslije odvezao na obalu Drine, gdje su lišeni života”, podsjetio je Lečić.

On je napomenuo da je Đorđe Šević, jedan od saučesnika u ovom zločinu, takođe pred pravosudnim organima Srbije označio Krsmanovića kao jednog od učesnika. Krsmanović je u Beogradu osuđen u odsustvu na 20 godina zatvora za učešće u otmici.

U završnim riječima izdvojeni su iskazi svjedoka koji su govorili o učešću optuženog u silovanjima u “Vilinoj Vlasi”, odvođenjima muškaraca iz naselja Hanište, Dušće, fabrike “Varda”, koji su kasnije ubijeni ili se vode kao nestali.

Lečić je podsjetio i na svjedočenja o učešću optuženog u zlostavljanju Zijada Kusture u Višegradu, kao i zatočenika u kasarni Uzamnica i Rasadniku u Rogatici.

“Vijeće treba cijeniti da nijedna olakšavajuća okolnost nije bila na strani optuženog. Postoji niz otežavajućih – upornost, okrutnost, bešćutnost, a posljedice njegovih radnji osjećaju se i 20 godina nakon rata”, istakao je Lečić.

Odbrana Krsmanovića, koji je optužen kao pripadnik Vojske Republike Srpske, završnu riječ iznijeće 16. juna.

Povezani članci

Marija Taušan


This post is also available in: English