Članak

Panika u Hrasnom

19. Maja 2015.00:00
U Kantonalnom sudu u Sarajevu, svjedokinja je kazala da nije viđala optuženog Marija Frimela u osnovnoj školi u Hrasnom niti ima saznanja o odvođenjima i maltretiranjima stanovnika.

This post is also available in: English

“Tvrdim odgovorno da u mom prisustvu nisam vidjela da je neko odveden, priveden, maltretiran, niti sam to mogla dozvoliti”, kazala je svjedokinja Azra Bulut Mujkanović, pojasnivši da je u školi bio formiran punkt za primanje pomoći, te da je ona, kao članica Crvenog krsta, tu bila 24 sata dnevno.
Svjedokinja se prisjetila da su neboderi na trgu u sarajevskom naselju Hrasnom zapaljeni početkom oktobra 1992. godine, da je bila opća panika, te da su se plašili da vjetar ne nanese izgoretine do škole.
Ona je kazala da “Mario nije imao nekih tačaka sa školom”, te da “misli da su se jednom zvanično upoznali”, objasnivši da je to bilo vrlo kratko.
Svjedokinja, koja je iskaz dala u korist Odbrane, ispričala je da nije vidjela ni čula da su vojnici vodili i zarobljavali civile.
Frimel je optužen da je u sarajevskom naselju Hrasno, kao komandant odreda “Ivan Krndelj” Armije BiH, početkom oktobra 1992. nezakonito privodio, te fizički i psihički zlostavljao osobe srpske nacionalnosti.
U unakrsnom ispitivanju, svjedokinja je kazala da nije čula za vojnu formaciju “Ivan Krndelj”, te da u osnovnoj školi u Hrasnom nije bilo zlostavljanja jer su sve prostorije bile otvorene i “niko nije mogao raditi nešto mimo nje”.
Nastavak suđenja zakazan je za 19. juni.

Povezani članci

Lamija Grebo


This post is also available in: English