Članak

Žalbe na presudu za zločine u Krajini

Federalno tužilaštvo je zatražilo od Vrhovnog suda Federacije BiH da se Safetu Kovačeviću izrekne veća kazna za zločine počinjene u Bihaću i Cazinu, a da se oslobađajuća presuda za dvojicu optuženih ukine. Odbrane su zatražile da se žalbe odbiju kao neosn

This post is also available in: English

ovane.

Tužilac Munib Halilović je zatražio veću kaznu za Kovačevića, te ukidanje oslobađajuće presude Huseinu Begiću i Muhamedu Anadolcu.
Kantonalni sud u Bihaću je u julu prošle godine osudio Kovačevića na 18 mjeseci zatvora za maltretiranje ratnih zarobljenika 1995. godine, dok su Begić i Anadolac oslobođeni.
Ovom presudom oslobođeni su i Abid Ljubijankić i Sabahudin Hafurić. Pošto nije uložena žalba u odnosu na njih dvojicu, presuda je pravosnažna.
Prema optužnici, Kovačević, Begić i Anadolac su, s drugim pripadnicima Vojne policije, 11. marta 1995. godine tokom vožnje zarobljenike tukli policijskim palicama, kundacima pušaka, rukama i nogama, tjerajući ih da, između ostalog, pjevaju i pjesmu “Bosno moja”.
Kako se navodi, Begić je bio komandir voda u Drugoj četi Petog bataljona Vojne policije, a ostali vojni policajci.
Odbrana prvooptuženog Kovačevića smatra odluku Kantonalnog suda u Bihaću nezakonitom, te je zatražio oslobađanje svog branjenika.
“Koga je Kovačević udarao i kome je zadavao bol?!… Ono što je sigurno jeste da je postojala naredba, moj branjenik je bio podređeni. Sasvim smo sigurni da je bila naredba i imamo dokaz za to, koji je Sud odbio”, kazao je Husein Mušić.
Optuženi Kovačević je napomenuo da je u to vrijeme imao samo 19 godina, te da je postojala naredba.
Odbrane Begića i Anadolca su predložile da se žalba Tužilaštva odbije, te da se oslobađajuća presuda potvrdi.
“U odnosu na Begića zakonito je proveden postupak, pravilno su donošeni zaključci”, izjavio je advokat Hasan Velagić.
Vrhovni sud FBiH će odluku donijeti naknadno.

Povezani članci

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English