Članak

Ubistvo saborca na Latića Glavici

14. Maja 2015.00:00
Na suđenju Hasanu Ičanoviću, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Bihaću se prisjetio kako ga je njemu nepoznati vojnik pretukao i ubio njegovog saborca 1994. godine.

This post is also available in: English

Svjedok Emin Kapić, nekadašnji pripadnik Narodne Odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna (NO APZB), kazao je da je komandir njegovog voda Huso Kujundžić ubijen u decembru 1994. godine u blizini Latića Glavice (opština Velika Kladuša).

“Nakon što smo predali oružje, stigao je vojnik koji je galamio i psovao, govoreći nam da smo ubili njegovog kuma. Čuo sam pucanj i vidio Husu kako pada. Na nekoliko sekundi sam pogledao tog mladića koji je bio srednje visine i debljine i plavkaste kose. Tada mu je prišao drugi vojnik i upitao ga šta radi. On je ponovio da smo mu ubili kuma, otvorio kundak puške i počeo nas tući. Ja sam dobio najveće povrede zbog kojih sam pao u nesvijest”, prisjetio se Kapić i dodao da nije vidio ubistvo drugog saborca Fikreta Kovačevića.

Kapić, koji je tokom istrage na fotografijama optuženog Ičanovića označio kao osobu koja je pucala u Kujundžića, u sudnici nije mogao da potvrdi da je optuženi taj vojnik.

“Odgovara mom opisu, ali sam ja tu osobu vidio tek deset do 15 sekundi, jer smo bili u strahu i glava spuštenih”, objasnio je Kapić.

Tokom unakrsnog ispitivanja, branilac optuženog Ibrahim Kadić pitao je svjedoka da li je primijetio mucanje ili neke druge probleme u govoru kod osobe koja je ubila Kujundžića, na što je svjedok odgovorio negativno.

Ičanović je optužen da je krajem 1994. na području Latića Glavice ubio dvojicu ratnih zarobljenika, pripadnika Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NO APZB), te kundakom tukao druge zarobljenike.

Prema optužnici, Ičanović je bio komandant 505. brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH). Optužnicu protiv njega je sredinom septembra 2014. podiglo Tužilaštvo BiH, a predmet je kasnije proslijeđen pravosuđu u Bihaću.

Na ovom ročištu svjedočio je i Huse Pajazetović, koji je rekao da je bio među zarobljenim pripadnicima NO-a APZB-a u decembru 1994. godine.

“Jedan od vojnika koji su nas zarobili pitao je za komandira i Huse se javio. Nakon što je Huse rekao koliko vod broji ljudi, vojnik mu je rekao da laže i na sljepočnicu stavio cijev od puške. Čuo se pucanj i Huse je pao. Krajičkom oka vidio sam ga kako bespomoćno leži, a iz glave mu je krvarilo. Nisam vidio niti znam ko je taj ko je pucao u Husu. Ubrzo se potom malo dalje čuo još jedan pucanj, ali nisam znao šta se to dešavalo i ko je koga ubio”, kazao je Pajazetović.

Suljo Koštić i Ramo Behrić također su dali iskaz na ovom ročištu, kazavši da su zarobljeni 25. decembra 1994. godine, ali da im nije poznato ko je ubio Husu Kujundžića.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. maj.

Povezani članci

Dženita Duraković


This post is also available in: English