Članak

Nepoznati vojnici u kući

Svjedok Optužbe ispričao je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu da su u novembru 1992. godine dvojica nepoznatih vojnika udarali njega i druge u njegovoj kući u selu Breza (općina Hadžići).

This post is also available in: English

“Asim Korjenić, snaha Ifeta i njena beba su bili kod mene… Došla su dvojica u kuću oko tri sata ujutro… Ne znam ko su oni. Našli su dva kofera i čakiju. Asima su tukli, a kada je pronađena čakija, jedan od njih me udario šakom”, prisjetio se Nihad Bećirović.

On je dodao da je sa Korjenićem i dvojicom vojnika krenuo prema kući Ibrahima Bećirovića, gdje su tražili nakit.

Tužilac Nedžad Ćorović uložio je u spis zapisnike o prepoznavanju i saslušanju svjedoka Bećirovića.

Momir Tomaš, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je da je 29. novembra 1992. u selu Breza fizički zlostavljao i nečovječno postupao prema civilima bošnjačke nacionalnosti.

Odbrana optuženog Tomaša je pročitala dio zapisnika o saslušanju Bećirovića u kojem stoji da je “Tomaš ušao u kuću”, na šta je svjedok odgovorio da on to nije izjavio jer nije poznavao ta lica.

“Asim mi je rekao njegovo ime poslije, u ratu nisam znao”, pojasnio je Bećirović.

Bećirović je kazao da su vojnici otišli oko pet-šest sati ujutro, a da je kod komšije Marilovića proveo nekoliko dana, do razmjene.

Svjedok je naveo da je prilikom prepoznavanja na osnovu fotografija u policiji u Hadžićima rekao da je jedan bio “debeo, čičkave kose”. On se nije mogao izjasniti je li optuženi Tomaš ista osoba koja je bila u njegovoj kući te noći u novembru 1992. godine.

Nastavak suđenja je zakazan za 10. juni.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English