Članak

Samovoljno odvođenje vojnika

11. Maja 2015.00:00
U nastavku suđenja Ratku Mladiću, svjedok Odbrane Dragan Todorović izjavio je da je u julu 1995. godine Dragomir Pećanac “samovoljno” odveo pripadnike Vojske Republike Srpske (VRS) da strijeljaju zarobljene Muslimane iz Srebrenice.

This post is also available in: English

Todorović, koji je bio intendant u Desetom diverzantskom odredu pri Glavnom štabu VRS-a, opisao je kako je Pećanac 15. jula 1995. došao u bazu odreda u selu Dragasevac i zatražio “grupu vojnika za neki zadatak”.

Pećanac se, prema iskazu Todorovića, uvijek predstavljao kao “ađutant” optuženog Mladića ili šef njegovog obezbjeđenja.

“To što je došao, bila je samovolja… Nije bilo ni od koga naređenje, niti od generala Mladića napismeno”, posvjedočio je Todorović, naglasivši da se on zbog toga protivio da se udovolji zahtjevu Pećanca.

Po svjedoku, poslije kraćeg natezanja, sa Pećancem su ipak pošli Franc Kos, kao vođa grupe, četiri vojnika i Dražen Erdemović, koji se “dobrovoljno priključio, iako nije morao” da ide.

Todorović je kazao i da je grupu, između ostalog, snabdio i teškim puškomitraljezom i municijom. Tvrdio je, međutim, da ni on ni članovi grupe nisu u tom trenutku znali na koji zadatak idu, zato što im Pećanac to nije rekao.

Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba VRS-a, sudi se za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine, kada je ubijeno preko 7.000 Muslimana. Optužen je i za progon nesrpskog stanovništva koji je u nekoliko opština poprimio razmjere genocida, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Haški tribunal je Erdemovića osudio na pet godina, nakon što je priznao krivicu, a Franca Kosa je Sud BiH osudio na 35 godina zatvora za ubistva na Branjevu.

Dok ga je unakrsno ispitivao tužilac Peter McCloskey, Todorović je kazao da ni po povratku grupe s terena nije saznao šta su radili, te da je tek iz priznanja Dražena Erdemovića u Haagu 1996. godine saznao “da je učestvovao u ubistvima Muslimana iz Srebrenice”.

Na sugestiju tužioca McCloskeyja, Todorović je potvrdio da je major Pećanac sprovodio naređenja optuženog Mladića. “Naravno. Nije izvršavao moja”, rekao je svjedok.

Zajedno sa Pećancem, do baze Desetog diverzantskog odreda, na dan kada su odvedeni vojnici na zadatak, došao je i Vujadin Popović, bezbjednosni oficir Drinskog korpusa VRS-a, ali je ostao pred kapijom, u svom automobilu, opisao je Todorović.

Popovića je Haški tribunal pravosnažno osudio na doživotnu zatvorsku kaznu proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici.

Suđenje Mladiću se nastavlja u utorak, 12. maja.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English