Članak

Udarci po glavi i leđima u “Musali”

28. Aprila 2015.00:00
Na suđenju Rami Žiliću i Esadu Gakiću za zločine počinjene u Konjicu, svjedok Optužbe Dragan Kuljanin je rekao da su ga optuženi pretukli tokom zatočenja u logoru “Musala”.

This post is also available in: English

Svjedočeći putem videolinka iz Švedske u korist Kantonalnog tužilaštva u Mostaru, Kuljanin je izjavio da je u “Musali” bio od augusta 1992. do početka oktobra 1994. godine.

“Žilić i Gakić su me tukli prije izlaska iz logora. Ja sam iz svlačionice pošao u WC. Njih dvojica su išla za mnom i počelo je batinanje. Udarali su me pendrekom, nogama, rukama, puškama. Gakić je imao pendrek, a Ramo pušku. Oborili su me na pločice licem prema podu. Najviše su me udarali po glavi, onda još više po leđima. Tekla mi je krv iz usta”, prisjetio se Kuljanin.

Kuljanin je u sudnici pokazao ožiljak na glavi koji je ostao, kako je kazao, od napuknuća lobanje, kao i povredu na nozi. Također je istaknuo da ima psihičkih problema, koji su posljedica mučenja u logoru, da zbog toga ne spava i pije tablete za smirenje.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Kuljaninu je postavljeno pitanje zašto je u izjavi iz 2013. godine rekao da se Ramo preziva Bubalo a ne Žilić, na šta je svjedok odgovorio: “Tada sam mislio da se preziva Bubalo.”

Upitan zašto je u istrazi izjavio da je premlaćivanje počelo u svlačionici a nastavilo se u hodniku i kupatilu, Kuljanin je odgovorio da su ga počeli tući kod svlačionice i nastavili sve do kupatila.

Ramo Žilić i Esad Gakić su optuženi za nečovječno postupanje prema civilima hrvatske i srpske nacionalnosti koji su bili zatvoreni u prostorijama Osnovne škole “Musala” u Konjicu nanoseći im velike patnje i povrede tjelesnog integriteta i ličnog dostojanstva.

Branka Kuljanin je u svjedočenju kazala da je njen suprug Dragan proveo dvije godine u “Musali”, te da je po izlasku izgledao “očajno”.

“Kada je došao nama u Srbiju, bio je jako mršav, oči su mu bile upale, da se nije mogao prepoznati. Imao je podlive crvene i tamnoplave, lijeva potkoljenica je bila crna, hramao je kada je hodao. Na glavi je imao ožiljke, na rukama su mu bili svježi podlivi. Imao je dosta modrica i po leđima, stomaku, rebrima, imao je i slomljen kažiprst. Tada mi je rekao da ne bi poželio ni najgorem dušmaninu ono što je on proživio u logoru”, kazala je Kuljanin.

Ona je dodala da joj je suprug rekao da ga je tukao Gakić, kojeg je poznavala iz viđenja.

Na ovom ročištu, u korist Odbrane je svjedočio Zoran Đorđić, koji je kazao da Ramu Žilića poznaje odranije, kao i svjedoka Dragana Kuljanina.

“Bio sam 186 dana u logoru u Čelebićima. Svi smo govorili da smo civili, ali poznato je da to nije tako. Sada svi uživaju borački dodatak, mislim da ga dobija i Kuljanin”, izjavio je Đorđić.

Svjedok Odbrane Osman Kurtović je kazao da je čuo premlaćivanje trojice zarobljenika hrvatske nacionalnosti iz Trusine, ali da misli da u tome nije učestvovao optuženi Žilić.

“Kada sam otvorio vrata, vidio sam te zatvorenike skinute do gola, jedan je bio na koljenima, šta ja znam šta su im radili. Mogli su se čuti krici, udaranje. To je trajalo negdje oko sat i po… Kada su izvedeni, ljudi su jedva hodali, bili su u skroz jadnom stanju. Ja mislim da Ramo Žilić nema veze s tim, tu noć nisam vido Žilića nigdje”, rekao je Kurtović.

U korist Odbrane je svjedočio i Junuz Salihović, koji je kazao da tokom rata nije čuo ništa loše o Rami Žiliću.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. maj.

NAPOMENA: Justice-report je nenamijerno u prvobitnom tekstu naveo da je svjedok Zoran Đorđić razmijenjen sa Draganom Kuljaninom. Izvinjavamo se zbog nastale greške.

Povezani članci

Sanela Gaković


This post is also available in: English