Članak

Dva šamara

27. Aprila 2015.00:00
U Kantonalnom sudu u Sarajevu, svjedok Tužilaštva je rekao da ga je optuženi Veljko Papić ošamario dva puta dok je obavljao radove u sarajevskom naselju Grbavica.

This post is also available in: English

“Od Papića sam primio dva šamara… Ne znam šta je bilo u pitanju, nije mi jasno zbog čega”, kazao je Esad Hrustić, koji je 1992. godine bio u radnom vodu na Grbavici.

Prema njegovim riječima, došla su dva vojnika i pozvala sve vojno sposobne muškarce da se jave u komandu.

“Svako jutro smo se morali javljati u skladište ‘29. novembar’, tu je vršena kontrola… Civil starijih godina je bio zadužen za radni vod, on je određivao zadatke”, prisjetio se svjedok.

Na pitanje tužiteljice Nives Kanevčev da li poznaje optuženog Papića, odgovorio je potvrdno, ne mogavši ga sa sigurnošću prepoznati u sudnici. Dodao je da je Papić bio komandir vojske koja je u naselju Grbavica.

Nakon optužbi da su pripadnici radnog voda formirali sindikat, kako je svjedok kazao, počela su maltretiranja, postrojavanja i šišanja. Prema njegovom iskazu, nisu se imali kome žaliti.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Papića da je, kao komandant bataljona Prve sarajevske brigade pri Vojsci Republike Srpske (VRS), nečovječno postupao i maltretirao civile, te primijenjivao mjere zastrašivanja i prisiljavao ih na prinudni rad.

U optužnici se navodi da je Papić zločine činio od 1992. do 1994. godine, a u više navrata civile je izlagao životnoj opasnosti.

“Pooštrile su se mjere prema nama. Papić nas je jedan dan odveo u zgradu u Zagrebačkoj ulici i naređeno nam je da svaki komadić drveta iznesemo. Rekao je da ako to ne uradimo, prvi će biti ubijen Nedžad…”, ispričao je Hrustić.

Za optuženog je svjedok kazao da je tada “imao utjecaj jer je komandir”.

Svjedočenje Envera Kupusije je odgođeno jer se svjedok žalio da se ne osjeća dobro.

Naredno suđenje zakazano je za 25. maj.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English