Članak

Karadžić zabrinut za zdravlje

24. Aprila 2015.00:00
Nekadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić zatražio je održavanje statusne konferencije u junu, na kojoj bi se razgovaralo u njegovom zdravlju, uslovima pritvora i problemima koje ima u pribavljanju dokaza od Haškog tužilaštva.

This post is also available in: English

Karadžić je u dopisu sudijama Haškog tribunala zatražio da se održi statusna konferencija između 1. i 9. juna ove godine, na kojoj bi se razgovaralo o njegovim zdravstvenim problemima, s obzirom da ima povišen nivo šećera u krvi.

U podnesku je Karadžić također naveo da je “alarmiran sve gorim zdravstvenim stanjem drugih zatvorenika” u Haškom pritvoru, te bi zbog toga na statusnoj konferenciji želio da porazgovara o uslovima u pritvorskoj jedinici u Scheveningenu.

Bivši predsjednik RS-a u podnesku navodi i da mu Haško tužilaštvo još uvijek nije dostavilo sve dokaze koje je zatražio – zbog čega će uskoro sudijama podnijeti 98. u nizu podnesaka, u kojem će se žaliti na tu praksu tužilaca.

“Sudsko vijeće treba preuzeti proaktivnu ulogu kako bi osiguralo da svi dokazi koji mogu imati oslobađajuću ulogu budu dostavljeni optuženom prije izricanja prvostepene presude”, stoji u dopisu.

Konačno, on je naveo da bi održavanje statusne konferencije bio “dobar prostor za zakazivanje datuma izricanja presude pred strankama i javnosti”.

Karadžiću, bivšem predsjedniku RS-a i vrhovnom komandantu njenih oružanih snaga, sudi se za genocid počinjen u Srebrenici i još nekoliko opština, terorisanje građana Sarajeva, progon Bošnjaka i Hrvata, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Izricanje presude Karadžiću se očekuje u oktobru ove godine.

Denis Džidić


This post is also available in: English