Članak

Svjedok mijenja iskaz

23. Aprila 2015.00:00
U nastavku suđenja Enizu Bašiću, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Zenici je kazao da nije vidio optuženog kako odvodi civile iz sela Vardište 1993. godine.?

This post is also available in: English

U nastavku suđenja Enizu Bašiću, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Zenici je kazao da nije vidio optuženog kako odvodi civile iz sela Vardište 1993. godine.‏

‎Svjedok Jasmin Šehić je rekao da nije vidio optuženog Bašića kako s još jednim vojnikom odvodi civile Luku Šestana, Mirka Letića i Jozu Krištu, koji su držali ruke na leđima.

Na pitanje zašto je tokom istrage kazao da je vidio Bašića kako odvodi civile, svjedok Šehić je odgovorio da mu je ta izjava podmetnuta.

“Sada mijenjam iskaz jer nisam siguran. Nisam dobro vidio, nisam tako rekao tužiocu. On je to svojim riječima opisao, a nisam reagovao kada je diktirao jer nisam znao o čemu se radi, nisam znao šta sam potpisivao”, kazao je Šehić.

On je pojasnio da je za odvođenje civila i njihovo stradanje čuo tek kasnije, ali se ne sjeća od koga i kada.

Optužnica tereti Bašića da je u aprilu 1993. godine, kao pripadnik Armije BiH (ABiH), iz kuće u selu Vardište neovlašteno odveo civile, čija su ugljenisana tijela pronađena nakon nekoliko dana.

Suđenje se nastavlja 12. maja.

Dženana Sivac


This post is also available in: English