Članak

Nije se čulo za maltretiranje civila

22. Aprila 2015.00:00
Svjedok Odbrane Marija Frimela izjavio je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu da nije vidio ni čuo da su u štab odreda “Ivan Krndelj” privođeni civili.

This post is also available in: English

Svjedok Branko Vrdoljak, koji je bio angažovan u redakciji biltena ovog odreda, smještenog u sarajevskom naselju Hrasno, kazao je da je optuženi Mario Frimel bio zabranio privođenje civila.

“To je bio mali teritorij. Čuli bi da se dogodilo neko maltretiranje civila, pogotovo da je to učinio zapovjednik. Nemoguće da se ne sazna. Ako je on ratni zločinac, i ja sam”, rekao je Vrdoljak.

Frimel je optužen da je u sarajevskom naselju Hrasno, kao komandant odreda “Ivan Krndelj” Armije BiH, početkom oktobra 1992. nezakonito privodio, te fizički i psihički zlostavljao osobe srpske nacionalnosti.

Svjedok Vrdoljak se prisjetio kada su 5. oktobra 1992. gorjeli neboderi u Hrasnom i kada je izvedena akcija pod nazivom “11 plavih”. Tada su, kako je naveo, dežurali u štabu.

“Mario je ta tri dana zapovijedao akcijom. Bio je u štabu. Nisam mu ja bio ađutant… Morao je biti tu”, kazao je svjedok.

Tužilac Nedžad Ćorović nabrojao je svjedoku više imena, pitajući ga da li poznaje te ljude. Vrdoljak je rekao da je čuo za ta imena, ali da ih ne poznaje.

Na pitanje da li mu je poznato šta se s njima dogodilo, svjedok je takođe odgovorio da nije.

Suđenje se nastavlja 19. maja.

Povezani članci

Marija Taušan


This post is also available in: English