Članak

Maltretiranje u školi “Bratstvo-jedinstvo”

22. Aprila 2015.00:00
Svjedok Tužilaštva na suđenju Rešadu Mujkiću, optuženom za ratni zločin počinjen u Odžaku, izjavio je kako je vidio da je Mujkić, sa ostalim stražarima, maltretirao zatvorenike srpske nacionalnosti u fiskulturnoj sali škole “Bratstvo-jedinstvo”.

This post is also available in: English

Dragomir Pavić je kazao u Kantonalnom sudu u Tuzli da je uhapšen 8. maja, zajedno sa oko 2.000 stanovnika okolnih sela Odžaka, kada su krenuli da napuste svoje kuće, koje su tada bile “ugrožene od pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i muslimanskih snaga”.

“Tada smo zarobljeni u školu koju su nadgledale snage HVO-a potpomognute muslimanskim snagama. Maltretirani su svi zatvorenici. U maltretiranju je učestvovao i Rešad Mujkić. Udarali su nas palicama, čizmama, kundacima, tjerali nas da se međusobno tučemo”, kazao je Pavić.

U optužnici se navodi da je Mujkić u periodu od 8. maja do augusta 1992. godine, kao stražar, sam ili sa drugim pripadnicima HVO-a, sudjelovao u nečovječnom postupanju prema osobama srpske nacionalnosti, koje su se nalazile nezakonito lišene slobode u prostorijama škola u Odžaku i mjestu Novi grad.

Opisujući maltretiranje Vlade Dragojlovića, svjedok je rekao kako su ga stražari tukli u sali škole i tjerali da liže sopstvenu krv, ali kako mu nije poznato koji ga je od čuvara na to tjerao.

Tužiteljica Mladenka Milovanović predočila je svjedoku iskaz od prije dvije godine, u kojem je tvrdio da ga je na to tjerao optuženi Mujkić.

Razlike u iskazu, Pavić je pravdao “velikom vremenskom razlikom”.

U logoru su od zadobijenih povreda preminuli zatvorenici Rade Tomanović i Rade Deronjić, a svjedok Pavić nije mogao sa sigurnošću potvrditi da li ih je tada tukao optuženi Mujkić.

Nastavak suđenja bit će naknadno određen.

Povezani članci

Admir Muslimović


This post is also available in: English