Članak

Problemi s Tahirovićevom terapijom

21. Aprila 2015.00:00
Kantonalni sud u Mostaru odgodio je početak suđenja Mirsadu Tahiroviću za zločine nad zarobljenicima u Jablanici, s obzirom da se optuženi osjećao loše.

This post is also available in: English

Tahirović je izjavio da nije sposoban pratiti suđenje, jer mu, prije polaska na ročište, u sarajevskom zatvoru nisu htjeli dati metadonsku terapiju.

“Nisam popio terapiju i ne osjećam se dobro. Jutros mi nisu dali terapiju, jer čuvari nisu ozbiljni prema meni. Kasnije su mi je htjeli dati, ali ja je nisam htio uzeti”, kazao je Tahirović.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Slavko Pavlović rekao je da će naložiti psihijatrijsko vještačenje optuženog Tahirovića kako bi se utvrdilo pod kojim uslovima on može biti na suđenju.

Mirsad Tahirović zvani Deba, bivši pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene Štaba Vrhovne komande Armije BiH (ABiH) “Zulfikar”, optužen je da je tokom 1993. godine učestvovao u mučenjima, fizičkim zlostavljanjima i ponižavanjima zatočenih civila i zarobljenika hrvatske nacionalnosti u Muzeju “Bitka za ranjenike” i na lokalitetu “Rogića kuće” u Jablanici.

Naredno ročište bit će zakazano nakon vještačenja Tahirovića.

Sanela Gaković


This post is also available in: English