Članak

Ubistva u Pudinom Hanu

7. Aprila 2015.00:00
Svjedok Kantonalnog tužilaštva u Bihaću je ispričao da ga je optuženi Milan Lukić u ljeto 1992. godine udario te odveo njegovog daidžu iz kuće u Ključu.

This post is also available in: English

Mirsad Nezić je izjavio da je optuženi Lukić s Predragom Bajićem u julu 1992. upao u njegovu kuću u selu Pudin Han, nakon čega ga je udario nogom.

“Nisam izlazio iz sobe, ali ubrzo se začula galama i više vojnika je upalo u kuću tražeći novac. Prijetili su, psovali i pucali. Tada je u moju sobu ušao Bajić, a potom i Lukić. Kada sam ugladao Milana, mislio sam – spasiće nas jer smo se poznavali i išli u isti školu. Međutim, on me udario nogom, a od siline batina pao sam u nesvijest”, rekao je Mirsad Nezić.

Prema iskazu ovog svjedoka, nakon što se osvijestio, čuo je Lukića kako govori: “Dajte nož da ih zakoljemo.”

“Neko od vojnika je dobacio: ‘Nemoj njih, ovog ćemo.’ Zatim su otišli i odveli mog daidžu Ibrahima Kumalića”, prisjetio se Mirsad Nezić i dodao da je tijelo njegovog daidže nađeno dan kasnije.

Na ovom ročištu su svjedočili Dževad Kumalić i Fatima Nezić, koji su potvrdili da su vojnici ušli u kuću u kojoj su u ljeto 1992. boravili u Pudinom Hanu, selu u blizini Ključa, te tražili novac.

Fatima Nezić je kazala da je tada njen brat Ibrahim Kumalić odveden iz kuće, a potom i ubijen.

“Negdje iza deset začulo se lupanje. Bio je to moj brat Ibrahim i rekao mi je: ‘Gotov sam.’ Otišao je do majke tražiti novac i ona mu je dala sve što je imala. Odnio je to vojnicima, koji su ubrzo ušli uz galamu u našu kuću. Počeli su psovati, pucati, čak su otišli kod djece tražiti novac. Potom su odveli Ibrahima. Kada nije došao do jutra, krenula sam s bratićem prema Ramizovoj kući i ugledala na jednoj ledini njegovo tijelo izrešetano”, izjavila je Fatima Nezić.

Milan Lukić, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za ubistva, maltretiranja i druge zločine počinjene 1992. godine na području općine Ključ. Lukiću se prvobitno sudilo s Predragom Bajićem, koji je priznao krivicu i osuđen je na 13 godina zatvora.

U korist Kantonalnog tužilaštva svjedočio je i Nisvet Tičević, koji je rekao da je vidio ubistvo Ibrahima Draganovića u selu Pudin Han u ljeto 1992. godine.

Svjedok Tičević je kazao da je Draganović ubijen u kući svoga rođaka Ramiza, gdje je početkom rata bilo smješteno nekoliko porodica.

“Te noći jula 1992. godine, u kući su se pojavila četiri vojnika – Predrag i Nenad Bajić, Milan Lukić i Siniša Babić. Nakon što Ibrahim Draganović nije dao traženi novac, Predrag Bajić je ubio Ibrahima ispucavši rafal iz automatske puške”, rekao je Tičević, koji je preživio tako što je prilikom pucnjave pao na pod i glumio da je mrtav.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. maj.

Dženita Duraković


This post is also available in: English