Članak

Sudija Perić svjedočio o formaciji “Miće”

2. Aprila 2015.00:00
Kao svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločine počinjene u Tesliću, sudija Suda BiH Branko Perić je rekao da je optuženi Dario Slavuljica u ljeto 1992. godine priznao učešće u ubistvima.

This post is also available in: English

Perić, koji je u ratu bio tužilac u Tesliću, kazao je da je bio uključen u istragu protiv vojno-policijske formacije “Miće”. Kako je izjavio, Slavuljica je u istrazi priznao da je učestvovao u ubistvima na planini Borje, lokalitet Bebe. Za Slavuljicu je Perić rekao da je bio mlad i da se čudio kako je u tome mogao učestvovati.

Osim Slavuljice, Tužilaštvo BiH tereti Dragana Marjanovića, Sašu Gavranovića, Vitomira Devića, Dragomira Kezunovića i Zorana Šljuku da su u noći između 17. i 18. juna 1992. godine 28 civila nesrpske nacionalnosti, koji su bili zatvoreni u policiji Tesliću i obližnjem zatvoru Pribinič, odveli na planinu Borje i ubili.

U optužnici se navodi kako je Marjanović bio komandir Prvog voda Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici tog voda, te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije “Miće”.

Svjedok Perić je rekao da je formacija “Miće” iz Doboja u Teslić stigla početkom juna 1992. godine. Kako je ispričao, otišli su u Skupštinu opštine Teslić i prekinuli sjednicu, te natjerali predsjednika da radi sklekove. Odatle su se, kako je ispričao svjedok, zaputili su policijsku stanicu Teslić i “šamarali neke inspektore”.

“Napravili su haos. Posmjenjivali su ljude, preuzeli policijsku stanicu”, prisjetio se Perić.

Policijski dio formacije “Miće”, kako je kazao, zatvarao je bošnjačko i hrvatsko stanovništvo Teslića u policijsku stanicu, gdje su ih tukli, oduzimali im novac i automobile.

O hapšenju i procesuiranju formacije “Miće”, kako je rekao Perić, dogovoreno je na sastanku u Banjoj Luci. Svjedok je rekao da su “Miće” saslušane nakon hapšenja i da je Slavuljica tada priznao učešće u ubistvima na lokalitetu Bebe.

“Sve je u skladu sa zakonom obavljeno”, dodao je Perić.

Istraga, kako je kazao Perić, blokirana je nakon što je vlada odbila zahtjev istražnog sudije da obezbijedi novac za ekshumaciju ubijenih.

Suđenje se nastavlja 9. aprila.

Amer Jahić


This post is also available in: English