Članak

Mladićev govor zarobljenim Srebreničanima

2. Aprila 2015.00:00
Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Pero Andrić je na suđenju Ratku Mladiću negirao da je optuženi u julu 1995. godine gestom najavio da će svi zarobljeni Muslimani iz Srebrenice biti pobijeni.

This post is also available in: English

Andrić je izjavio da je 13. jula 1995. bio u obezbjeđenju Ratka Mladića na putu od Bratunca preko Konjević Polja do Vlasenice i da ni u jednom trenutku nije vidio Momira Nikolića, koji je, svjedočeći u korist Haškog tužilaštva, opisao Mladićev gest.

Prema riječima Andrića, Mladić se 13. jula 1995. nakratko zaustavio kod Konjević Polja i razgovarao sa “grupom vojnika”, ali, kako je rekao svjedok, među njima nije bio Nikolić.

Svjedočeći u junu 2013. godine, Nikolić je opisao susret s Mladićem na raskrsnici kod sela Konjević Polje. Izjavio je da mu je Mladić, poslije obećanja zarobljenim Muslimanima da će biti razmijenjeni, gestom rukom najavio da će svi oni zapravo biti pobijeni, što se kasnije i desilo.

Nikolić, bivši oficir za bezbjednost Bratunačke brigade VRS-a, pred Tribunalom je 2003. priznao krivicu za progon Muslimana iz Srebrenice i osuđen je na 20 godina zatvora.

Mladić, bivši komandant VRS-a, optužen je za genocid u Srebrenici, te u još nekoliko opština, progon Muslimana i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Andrić je opisao kako se Mladić u selu Sandići obratio zarobljenim muslimanskim muškarcima, kojih je bilo “300-400”.

“Pričao im je da oni, kao narod, ništa nisu krivi i da su krivci vlasti, komandanti i predsjednici. Pitao ih je gdje žele da idu i tražio da dođu autobusi za to…”, prisjetio se Andrić.

Nešto kasnije, po svjedokovim riječima, Mladić je sličan govor održao i stotinama zarobljenih na fudalskom igralištu u selu Nova Kasaba. “Govorio im je da su ih izdali”, dodao je svjedok.

Andrić je dodao da nije uočio nikakvo zlostavljanje zarobljenih Muslimana, opovrgavajući tvrdnju haškog tužioca da je jedan zarobljenik bio ubijen u Mladićevom prisustvu.

Na sugestiju branioca Miodraga Stojanovića, Andrić je posvjedočio da mu Mladić nije naredio ništa nezakonito.

Odgovarajući na unakrsna pitanja, Andrić je potvrdio da je Mladić, uz put, naložio svojim tjelohraniteljima da išamaraju jednog starca i policijskog komandira, zato što nisu otišli u šumu da se bore protiv Muslimana. Starcu je naredio i da skine gaće, kako bi provjerio da nije Musliman.

Po Andriću, Mladić je zaustavio i srpsku porodicu koja se automobilom vraćala sa pogreba. Rekao im je da ga je za to “baš briga, da nema smisla plakati” i zatražio od njih da “idu u šumu, uzmu kamen ili štap i ubijaju Turke”.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u utorak, 7. aprila.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English