Članak

Uskoro kraj dokaznog postupka

31. Marta 2015.00:00
Na suđenju za genocid u Srebrenici, čeka se odluka Vijeća Suda BiH kojom bi trebalo doći do okončanja dokaznog postupka te iznošenja završne riječi Tužilaštva BiH.

This post is also available in: English

Sudsko vijeće je odlučilo da u sudnici ne prikazuje videozapis svjedočenja Josepha Kingorija, bivšeg vojnog posmatrača Ujedinjenih nacija (UN) u Srebrenici, koje je ranije dao pred Sudom BiH.

Tužilaštvo BiH je zatražilo da se presluša svjedočenje Kingorija dato u novembru 2011. na suđenju Francu Kosu, Stanku Kojiću, Vlastimiru Golijanu i Zoranu Goronji, bivšim pripadnicima Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS), koji su zbog strijeljanja Srebreničana na Vojnoj ekonomiji Branjevo osuđeni na ukupno 112 godina.

“Smatram da nije potrebno da to preslušavamo jer sam unakrsno ispitao svjedoka”, kazao je branilac Petko Pavlović, koji je Kingorija ispitivao u predmetu “Kos i ostali”.

Za učešće u strijeljanju oko 900 srebreničkih muškaraca na Branjevu (općina Zvornik), počinjeno u julu 1995. godine, optužen je Aleksandar Cvetković, nekadašnji pripadnik Desetog diverzantskog odreda VRS-a.

Cvetkovićev dodatni branilac Miloš Perić je rekao da, ukoliko bi bio u prilici da ispita svjedoka Kingorija, upitao bi ga da li je znao da su u zaštićenoj zoni Srebrenica djelovale vojne formacije koje su posjedovale teško naoružanje.

“Upitao bih ga za mišljenje da li u toku rata svaka lokacija iz koje se dejstvuje vatrenim oružjem predstavlja legitiman vojni cilj”, kazao je Perić.

Darko Samardžić, predsjedavajući Sudskog vijeća, rekao je kako će pogledati svjedočenje, nakon čega će saopćiti da li je dokazni postupak u ovom predmetu okončan. Zavisno od odluke Sudskog vijeća, iznošenje završne riječi Tužilaštva trebalo bi početi 21. aprila.

Suđenje Aleksandru Cvetkoviću počelo je u novembru 2013. godine.

Jasmina Đikoli


This post is also available in: English