Članak

Svjedok vidio strijeljanje kod Konjević Polja

30. Marta 2015.00:00
Zaštićeni svjedok na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici izjavio je da je vidio strijeljanje oko 30 Bošnjaka u julu 1995. kod Konjević Polja.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok SG-7 je kazao da je pobjegao u Srbiju kako ne bi učestvovao u ratu, ali je 1995. uhapšen i deportovan na Jahorinu. Tamo je, kako je opisao, obučavana jedinica sastavljena uglavnom od dezertera koji su morali potpisati da dobrovoljno pristupaju policiji.

SG-7 je rekao da su pred polazak u Srebrenicu pripadnici jedinice s Jahorine postrojeni i da su im starješine održale govor.

“Bio je jedan meni nepoznat oficir, smeđe kose, niži, koji je govorio da idemo na opasan zadatak i da ima puno muslimana koji nisu često viđali Srbe”, naveo je svjedok.

On je dodao da je nakon Srebrenice čuo za Gorana Sarića, ali da ga on ne poznaje.

Sarić je optužen da je komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružavanju, te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka, koji će kasnije biti pogubljeni na području Srebrenice.

Prema optužnici, on je pripadnicima policije izdao naredbu da osiguravaju putnu komunikaciju Bratunac – Konjević Polje i da zarobljavaju muškarce koji su pokušali šumom izaći iz zaštićene zone Srebrenica.

Svjedok SG-7 je ispričao da su prvog dana u Srebrenici “posmatrali masu naroda” u Potočarima. On nije precizirao šta je tačno bio zadatak njegove jedinice, ali je kazao da tog dana nije vidio ništa ružno. Sutradan je njegova jedinica išla u akciju čišćenja terena.

“Treći dan nam je rečeno da idemo na put gdje će proći grupa od 100.000 naoružanih muslimana i da treba da zaštitimo srpska sela. Na putu prema Konjević Polju smo nakratko zastali i tada sam iz autobusa vidio da vojnici sa crnim uniformama i maramama strijeljaju uz put oko 30 muslimana. Sve se brzo desilo, nisam vjerovao”, rekao je svjedok.

On je dodao da su se stacionrali malo dalje od tog mjesta, odakle je vidio kolonu Bošnjaka koja ide prema Kladnju. Prema njegovom iskazu, grupa ranjenika nije mogla ići i ležala je na livadi.

“Ja sam baš jednom dao cigaru, kukali su, a onda ih je pobio Dragan Crnogorac, iz čista mira. Ja sam se prepao i pobjegao sam”, kazao je svjedok i dodao kako mu je Crnogorac prijetio iz zatvora.

Za ubistvo deset ranjenih muškaraca u Sandićima 13. jula, krivicu je priznao Dragan Crnogorac, bivši pripadnik Centra za obuku na Jahorini koji je osuđen na 13 godina.

Svjedok SG-7 je naveo da je, kada su te večer vratili sa zadatka, čuo vojnike kako pričaju o hangaru u kojem su u zarobljene Bošnjake pucali pripadnici drugih jedinica, kao i da je neko od njih bacio bombu u hangar.

SG-7 je kazao da je ranjen tu noć, 13. jula 1995. godine.

Suđenje Sariću se nastavlja 6. aprila.

Džana Brkanić


This post is also available in: English