Članak

Oduzimali oružje pa zatvarali

30. Marta 2015.00:00
Na suđenju za zločin počinjen na području Banovića, svjedok je u Kantonalnom sudu u Tuzli kazao da je od srpskog stanovništva na osnovu spiska oduzimano oružje i onda su ih slali u improvizirani pritvor.

This post is also available in: English

Svjedok Edo Berberović je rekao da su po spisku postupali pripadnici Vojne policije Teritorijalne odbrane (TO) Banovići, civilne policije i 19. muslimanske brigade Armije BiH (ABiH).

“Za sve je postojala samo usmena naredba. Na početku rata, u maju 1992. godine, niko nije izdavao nikakva pismena naređenja. Spisak naoružanih Srba u Banovićima sredinom 1992. godine pronađen je kod Save Borovine, koji je tada bio nadležan za pokušaj naoružavanja srpskog stanovništva”, izjavio je Berberović, bivši komandir Vojne policije TO-a Banovići.

Prema njegovom svjedočenju, pronalazili su oružje kod svih koji su bili na tom spisku, a koji su nakon toga odvođeni u pritvor.

“Improvizovani logor napravljen je u dvije podrumske prostorije u tadašnjoj zgradi ‘Željezničkog saobraćaja’, po naredbi Nihada Livadića”, kazao je Berberović.

Berberović je svjedočio na suđenju Esedu Kočiću, Miralemu Čoliću i Fikretu Mrkonjiću, bivšim pripadnicima Vojne policije pri Štabu TO-a općine Banovići, te Mirzi Dediću, pripadniku Policijske stanice Banovići.

Prema optužnici, oni su od početka maja do kraja jula 1992. godine, zajedno s drugim pripadnicima civilne i vojne policije, nečovječno postupali prema zatvorenicima u zatočeničkom objektu, zgradi “Željeznički saobraćaj” u Banovićima.

“Samo sam par puta na pola sata ušao u taj zatvor. Jednom sam zatekao kako Esad Kočić ispituje, a Miralem Čolić tuče Žarka Dobrilovića, inače starca kod kojeg je pronađeno oružje”, rekao je Berberović.

Nastavak suđenja planiran je za 13. april.

Admir Muslimović


This post is also available in: English