Članak

Pet godina zatvora za mučenje imama

24. Marta 2015.00:00
Okružni sud u Banjoj Luci osudio je četiri osobe na ukupno pet godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u martu 1993. godine u Ćelama kod Prijedora.

This post is also available in: English

Osuđen je Sretko Dragić na dvije godine, dok je po godinu dana zatvora izrečeno Zoranu Torbici, Daliboru Jojiću i Draganu Gnjatiću.

Vesna Stanković Ćosović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da je zločin – premlaćivanje imama Adila Sole – počinjen kako je opisano u optužnici i da su ga optuženi počinili kao saizvršioci. Organizator zločina, kako je rekla sutkinja, bio je Dragić, zbog čega je dobio veću kaznu.

“Nesumnjivo je dokazano da je u vrijeme kad je počinjen zločin na području Ćela bilo teško stanje. Puno vojske i pucalo se, a neki momci su odvedeni u logor. U to vrijeme Solo nije pripadao nijednoj oružanoj formaciji niti političkoj stranci, a nije ni posjedovao oružje. Dok su optuženi bili u vojsci, nosili su uniforme i oružje”, istakla je Stanković-Ćosić.

Prilikom odmjeravanja kazne, Sud je, kako Stanković Ćosović rekla, cijenio olakšavajuće okolnosti, među kojima je i činjenica da se zločin desio prije 22 godine.

“Osim toga, Sud je kao olakšavajuću okolnost uzeo i to što oni nisu ni prije ni poslije ovog događaja počinili druga krivična djela, kao i da su u to vrijeme bili mladi, te da su Torbica i Gnjatić porodični ljudi”, pojasnila je Stanković-Ćosović i dodala da se je za ovo djelo minimalna kazna pet godina zatvora.

Prema presudi, optuženi su u martu 1993. u mjestu Ćela došli do jedne kuće znajući da se istoj nalazi Solo i počeli pucati. Tada je, kako je navedeno u presudi, Solo iskočio kroz prozor i pokušao pobjeći.

“Oni su ga stigli i tukli ga dok je bio na zemlji, a zatim je Dragić sjeo na njega i udario ga više puta, te mu nožem urezao krst na čelu. Potom su ga odveli u kuću gdje su ga nastavili tući, mučiti i prijetiti i tražili da kamion sa humanitornom pomoći, koji je Solo dovezao iz Zagreba, preveze njima u Saničane”, zaključilo je Sudsko vijeće.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Republike Srpske.

Povezani članci

27. Januara 2015.

Spasio imama od zlostavljanja

17. Decembra 2014.

Premlaćivanje imama

Goran Obradović


This post is also available in: English