Članak

Optuženi tvrdi da nije nikog tukao

24. Marta 2015.00:00
Svjedočeći u svoju korist, optuženi Ramo Žilić izjavio je pred Kantonalnim sudom u Mostaru da nikoga nije tukao dok je bio stražar u prostorijama Osnovne škole “Musala” u Konjicu.

This post is also available in: English

“Dragana Kuljanina uopšte ne poznajem i nisam ni bio tu kada je pretučen, jer sam 25. septembra 1994. razriješen dužnosti stražara. Zdravka Kneževića nisam ni rukom dohvatio, nikada nisam ušao u prostoriju u kojoj je bio zatvoren. Nisam ga znao dok ga nisam vidio ovdje u sudnici”, kazao je optuženi Žilić.

On je naveo da je bio odsutan kada su pretučeni neki od zatvorenika.

“Otišao sam sa burazerom na Bjelašnicu da dovedemo roditelje u Konjic. To je bio negdje kraj sedmog i početak osmog mjeseca. Ostao sam pet do sedam dana. Kad sam se vratio u ‘Musalu’, čuo sam od Rasima Krze da je dolazio Mirke i da je vodio ove zarobljenike iz Trusine na ispitivanje i da ih je vjerovatno tukao”, rekao je Žilić.

On je dodao da je također čuo da je Krza podnio izvještaj upravniku zatvora o ovom događaju.

Optuženi je kazao da nije imao povlašćeni položaj iako je njegov brat bio upravnik zatvora.

Ramo Žilić i Esad Gakić su optuženi za nečovječno postupanje prema civilima hrvatske i srpske nacionalnosti koji su bili zatvoreni u prostorijama Osnovne škole “Musala” u Konjicu.

Svjedok Odbrane Edhem Žilić, potvrdio je da je s bratom, optuženim Ramom Žilićem, otišao na Bjelašnicu po roditelje i da su se, dok su bili odsutni, desila premlaćivanja u “Musali”.

“Kad sam se vratio u ‘Musalu’, zarobljenik Željko Petrović mi je kazao da su pretučeni Zoran Muftić i ovi iz Trusine. Tražio sam od Rasima Krze, koji je bio dežurni, da napiše izvještaj o ovom događaju. I to nije bio prvi put da sam poduzeo neke mjere u vezi sa mučenjem zarobljenika”, posvjedočio je Žilić.

Optuženi je dodao da su Mithat Mirkić Mirke i njegovi ljudi označeni kao oni koji su zlostavljali zatvorenike.

“On je bio komandant i imao je svoju jedinicu. Sve ovo sam sam rekao i haškim istražiteljima”, kazao je svjedok.

Na pitanje Tužiteljstva da im pojasni izjave svjedoka koji su tvrdili kako im je bilo najgore kada je on bio upravnik, Žilić je odgovorio:

“Sve što sam loše doživio, doživio sam od strane Srba, pa oni nisu tako govorili. Hrvati mi nisu ništa loše uradili, pa što bih se onda njima svetio. Brinuo sam se o njihovoj ishrani, sigurnosti, imali su slobodne posjete, kakvo je to maltretiranje, ne znam, a svako može pričati šta hoće.”

Nastavak suđenja zakazan je za 14. april.

Povezani članci

Sanela Gaković


This post is also available in: English