Članak

Optuženi u drugoj grupi

18. Marta 2015.00:00
Na suđenju za zločin počinjen na području Čapljine, svjedok potvrdio da je optuženi Ibro Turajlić bio u drugoj grupi kada je bila “akcija u Počitelju”.

This post is also available in: English

Svjedok Emir Hadžiomerović je pojasnio da su 1992. godine zadužili ratnu opremu u Međugorju i prešli na lijevu stranu Neretve u Počitelj polju.

“Niko od mojih komšija, nas šest, a među njima je bio i Ibro Turajlić, nije dužio mitraljez. Kretali smo se kroz Počitelj preko velikog parkinga, kroz jezgro Starog grada, prema Kapiji. Možda nekih 20 do 30 metara prije Kapije, začula se pješadijska paljba, što je značilo da smo otkriveni. Bilo je pucnjave sa obje strane i tada su ranjena dvojica naših”, prisjetio se Hadžiomerović.

Na upit tužioca Darka Zovke da li je u akciji bio zajedno sa optuženim Turajlićem, svjedok je odgovorio da je bio u drugoj grupi. Prema riječima svjedoka, Turajlić nije bio prisutan kada su obilazili teren oko škole.

Nakon što je akcija završena, sutradan, svjedok je, kako je kazao, vidio mrtvog srpskog vojnika na putu od Kapije prema školi. “Kada sam naišao i vidio mu lice, prepoznao sam čovjeka”, rekao je svjedok.

Ibro Turajlić je optužen da je 1992. godine na području mjesta Počitelj ubio ratnog zarobljenika Mitra Zeleniku, koji je prethodno bio ranjen i ukazana mu je ljekarska pomoć.

Drugi svjedok, Zekerijah Veledar je kazao da je 1992. godine bio u Hrvatskom vijeću obrane (HVO), pojasnivši kako je njegov vod došao u Počitelj, iznad Starog grada, kod škole.

Kada su se povlačili, svjedok je, kako je rekao, vidio mrtvog čovjeka 20-ak metara od Klepića kuća. Kasnije je, tvrdi, saznao da je to neki Zelenković. Svjedok je naglasio da u njegovom vodu, koji je inače bio pod komandom Ekrema Veledara, uopće nije bio Ibro Turajlić, te da nije učestvovao u borbi.

Svjedokinja Desanka Zelenković, majka ubijenog Mitra Zelenkovića, izjavila je da je prvo čula da joj je sina ubio Ale Durić, a kasnije joj je zet Spasoje Dulać kazao da mu je izvjesna Naza rekla da je to uradio Ibro Turajlić.

Svjedok Smail Kurtović je kazao da je učestvovao u “akciji u Počitelju”, ali da u njegovom ešalonu nije bio Ibro Turajlić, odnosno da nije bio s njim, pošto je njegov ešalon tek nakon 24 do 48 sati prešao na drugu stranu Neretve.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. april.

Povezani članci

Sanela Gaković


This post is also available in: English