Članak

Nekoliko šamara optuženog Dragića

18. Marta 2015.00:00
Svjedočeći u svoju korist pred Okružnim sudom u Banjaluci, optuženi Sretko Dragić izjavio je da je opalio nekoliko šamara imamu Adilu Soli, ali da “nije pretjerano mučen”.

This post is also available in: English

Dragić je rekao da je sa ostalim optuženim bio u Sanici kod Prijedora, kod djevojke Brane Ignjatić, koja je u međuvremenu preminula, kada su vidjeli crveni automobil.

“Neko je objasnio da to vjerovatno vozač vozi hodžu Solu kod ljubavnice, koja je živjela u blizini. Znali smo da on dovozi humanitarnu pomoć za muslimane i htjeli smo da nam da jedan kamion, da ga podijelimo našim izbjeglicama”, posvjedočio je Dragić.

Prema njegovim riječima, on i djevojka su ostali, a drugi su otišli da potraže hodžu, da bi kasnije on otišao da potraži njih.

“Kad sam došao do kuće njegove ljubavnice, zatekao sam Zorana Vujića i Dalibora Jojića. Kad sam ih pitao gdje su ostali, rekli su da je hodža iskočio kroz prozor i pobjegao i da su otišli za njim”, ispričao je Dragić.

U potrazi za njima, kako je dodao, vidio je da je Solo upao u podrum dubok oko dva i po metra.

“Pošto ga neki nisu poznavali, pitali su me je li to on i ja sam im potvrdio. Hodža je imao povrede od iskakanja kroz prozor i kako je upao u podrum. Pitao sam ga što je pobjegao, a on je rekao da se prepao. Tu ga niko nije tukao, već smo ga podigli, i otišao je kod nas u kuću”, kazao je optuženi.

Prema njegovim riječima, u kući su ga ubjeđivali da zovne vozača i da jedan od kamiona doveze njima.

“Ispočetka nije htio, ali kasnije je pristao. Odveli smo ga do kuće jednog od izbjeglica koji je imao telefon i on je nazvao vozača i rekao da doveze kamion. Vratili smo ga u kuću i nastavili ispitivati, i tom prilikom sam mu i ja opalio par šamara. Najviše ga je tukla Brana, ali to nije bilo neko pretjerano mučenje”, ispričao je Dragić.

On je naveo da se Brana htjela osvetiti jer je u Bihaću, prije nego što je izbjegla, bila silovana i premlaćivana.

“Poslije par časova, u kuću je ušao Slavko Torbica i odveo sa sobom hodžu, i to jer su dvojica Torbica bili zarobljeni, i nadao se da će mu on pomoći da dođe do tih osoba”, rekao je optuženi.

Za zastrašivanje, nezakonito lišavanje slobode i narušavanje tjelesnog integriteta Adila Sole u martu 1993. godine, osim Dragića optuženi su i Zoran Torbica, Dalibor Jojić i Dragan Gnjatić.

Poslije saslušanja Dragića, Optužba je u završnoj riječi zatražila osuđujuću presudu, a Odbrane oslobađanje optuženih.

Izricanje presude zakazano je za 24. mart.

Povezani članci

27. Januara 2015.

Spasio imama od zlostavljanja

17. Decembra 2014.

Premlaćivanje imama

Goran Obradović


This post is also available in: English