Članak

Krivična prijava protiv “Mića”

12. Marta 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Tesliću, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je u ljeto 1992. godine napisao krivičnu prijavu protiv grupe zvane “Miće” zbog ubistva oko 30 osoba, silovanja i krađe.

This post is also available in: English

Svjedok Dragomir Marković, nekadašnji uposlenik kriminalističke službe Centra službi bezbjednosti (CSB) Banja Luka, rekao je da su pripadnici ove grupe iz Doboja došli u Teslić, gdje su preuzeli civilnu, policijsku i vojnu vlast.

Krivičnom prijavom iz 9. jula 1992. godine, kako je rekao, obuhvaćena su petorica od šestorice optuženih pred Sudom BiH za ubistva civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u općini Teslić.

U prijavi, kako je potvrdio, kao pripadnici formacije “Miće”, optuženi su Saša Gavranović, Vitomir Dević, Dragomir Kezunović, Dario Slavuljica i Zoran Šljuka, dok nema optuženog Dragana Marjanovića.

“Nisam nikada čuo za to ime”, dodao je svjedok.

On je pojasnio da je po zadatku otišao u Teslić radi procesuiranja grupe koju je uhapsila Vojska Republike Srpske (VRS) i Državna bezbjednost. Nakon što je za mjesec dana pregledao dokumentaciju, kako je rekao, napisao je krivičnu prijavu protiv 16 osoba.

U prijavi su jedni označeni kao pripadnici “Mića”, dok drugi nisu. “Koliko sam utvrdio, oni su zajedno radili”, rekao je svjedok.

Svjedok je rekao da je u dokumentaciji pronašao i spisak osoba koje treba privesti, uglavnom Bošnjaka i Hrvata koji su bili imućni ili stranački angažovani.

Marjanović, Gavranović, Dević, Slavuljica, Kezunović i Šljuka su optuženi da su u noći između 17. i 18. juna 1992. godine 28 civila, koji su bili zatvoreni u policiji Tesliću i obližnjem zatvoru Pribinič, odveli na planinu Borje i ubili.

U optužnici se navodi kako je Marjanović bio komandir Prvog voda Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici tog voda, te istovremeno i pripadnici vojnog dijela vojno-policijske formacije pod nazivom “Miće”.

Svjedok Marković je rekao kako je 16 osoba iz krivične prijave pritvoreno u zatvor u Banjoj Luci i bio im je određen trodnevni pritvor. On je kazao da je poslije čuo kako je sud u Doboju izdao rješenje da CSB Banja Luka nije nadležan za pritvor.

“‘Miće’ su odvedene u Doboj i puštene na slobodu”, dodao je svjedok.

Nakon što je tužilac Džermin Pašić krivičnu prijavu uvrstio u sudski spis, jedan od branilaca je rekao kako to ne može biti dokaz.

Novi svjedok Tužilaštva BiH bit će saslušan 19. marta.

Amer Jahić


This post is also available in: English