Članak

Počelo suđenje Ibri Turajliću

11. Marta 2015.00:00
Čitanjem optužnice i saslušanjem prvih svjedoka Tužilaštva, pred Kantonalnim sudom u Mostaru počelo je suđenje Ibri Turajliću zvanom Zelo za zločin počinjen 1992. na području općine Čapljina.

This post is also available in: English

Svjedok Gojko Ružić se prisjetio da je 7. jula 1992. godine počeo proboj Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Muslimana iz Čapljine u Počitelj.

“Poznavao sam Mitra Zelenkovića. On je bio u Vojsci Republike Srpske. U jutarnjim satima počele su padati granate svuda okolo po cijelom terenu. Pošto nam nije došla smjena, Mitar i ja smo pošli da vidimo šta se dešava. Kad smo došli do kuće, popeli smo se na podzid i na nas su tada ispalili rafal. Mitra je rafal pogodio u predjelu kukova”, prisjetio se Ružić.

On je rekao da se sakrio iza obližnjeg hrasta i bacio bombu, a Mitar je ostao ležati gdje je ranjen, nakon čega su ga osobe koje nije mogao vidjeti odvele.

Prema riječima Ružića, nakon rata je čuo priče kako je neko htio previti ranjenika i da je tada došao Zelo i rekao: “Šta njeguješ četnika, ubij ga”, i ispalio rafal u njega.

Prema optužnici, Ibro Turajlić se tereti da je 1992. godine na području mjesta Počitelj, nakon što je jedan ranjeni pripadnik Oružanih snaga Srpske Republike BiH nakon ranjavanja i zarobljavanja sklonjen u zaklon, gdje mu je pružena prva pomoć, prišao ranjenom zarobljeniku Mitru Zeleniki i rafalnim pucanjem iz mitraljeza u predjelu leđa lišio ga života.

U korist Kantonalnog tužilaštva je svjedočila i Naza Durić, koja je kazala da su pred njenu kuću 1992. dolazili vojnici i da je sa njima bio Ibro Turajlić, koji je tada rekao: “Baš sam ubio jednog.”

Durić je dodala da su kasnije kružile priče da je njen sin ubio Zelenkovića, te da je zbog toga jedne prilike napala optuženog Turajlića.

“Bila sam u kuhinji i prala suđe. On je došao na balkonska vrata i kucao. Došao je sa njive da traži vode. Ja sam mu tada rekla: ‘Kako te nije stid da mi dolaziš, a po selu pričaš kako je moj Ale ubio Zelenkovića’. On mi tada reče: ‘Da, ja sam ga ubio… bolje ja njega nego on mene”, ispričala je Durić.

Svjedokinja Sanja Bandić je navela da je živjela kod Naze Durić 2003. godine, te da je čula razgovor s Turajlićem.

“Ibro je došao na vrata tražiti vode od Naze. Ja čujem Nazu kako mu govori kako ga nije stid da dolazi, kad priča da je njen Ale ubio Zelenkovića, na šta joj je Turajlić odgovorio: ‘Da, ja sam ga ubio’. Ja ustanem i vidim Ibru u radnom odijelu. Naza ga je otjerala. Ja zbunjena, pitam je šta on to kaže, a Naza mi je rekla kako je kazao da je ubio tamo jednog Srbina”, ispričala je Bandić.

Na ovom suđenju su svjedočili Spasoje Dulać, koji je rekao da mu je Naza Durić kazala da je Turajlić ubio Zelenkovića, te Zijad Mrgan, koji se prisjetio da je Turajlić bio s njim “u akciji u Počitelju” i da je dužio mitraljez.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. mart.

Povezani članci

Sanela Gaković


This post is also available in: English