Članak

Zatraženo produženje pritvora za Štrpce

5. Marta 2015.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora petorici osumnjičenih za otmicu putnika iz voza u Štrpcima koji su kasnije ubijeni na području Višegrada, dok su Odbrane zatražile izricanje mjera zabrane.

This post is also available in: English

Tužilaštvo BiH je zatražilo produženje pritvora Bobanu Inđiću, Obradu Polugi, Petku Inđiću, Radojici Ristiću i Novaku Polugi. Tužilac Džermin Pašić je kao razlog za produženje pritvora naveo mogućnost utjecaja na svjedoke ili saučesnike.

“Budući da je tim iz Srbije s kojim smo sarađivali na ovom predmetu podigao optužnicu, a mi očekujemo odluku u narednih mjesec dana, dozvolite da bez prepreka završimo istragu”, kazao je Pašić i dodao kako čeka dokaze iz Srbije i Crne Gore, te da predstoji saslušanje još dva svjedoka.

Odbrane osumnjičenih se protive određivanju pritvora, zatraživši od Sudskog vijeća da njihovim branjenicima odrede mjere zabrane.

“Za mog klijenta ni u ranijim prijedlozima nisu navedeni dokazi kako je on navodno uticao na svjedoke”, kazao je Senad Kreho, branilac Bobana Inđića.

Prema njegovim riječima, tužilac ne može garantovati da će za mjesec dana biti završena istraga.

Odbrane osumnjičenih smatraju da nisu ispunjeni zakonski uslovi za pritvor, ističući da tužilac svoju neažurnost krije iza najstrožije mjere.

“Tužilac je bio dužan da podnese izvještaj šta je uradio u protekla dva mjeseca. Prema datumu, on je pomoć od Srbije i Crne Gore zatražio i prije prvog produženja pritvora. Tužilac je dužan postupati hitno kod pritvorskih predmeta”, kazao je Veljko Čiviša, koji brani Novaka Polugu.

On je dodao da njegov branjenik ima zdravstvenih problema, priloživši medicinsku dokumentaciju.

Tužilaštvo BiH za zločin počinjen u Štrpcima sumnjiči i Olivera Krsmanovića, Vuka Ratkovića, Luku Dragičevića, Dragana Lakića i Momira Nikolića, kojima su određene mjere zabrane.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su 1993. u mjestu Štrpci (općina Rudo) oteli 20 putnika iz voza na relaciji Beograd – Bar, a potom ih odveli u Višegrad i ubili.

Svi su uhapšeni 5. decembra prošle godine u zajedničkoj akciji Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, u kojoj je uhapšeno ukupno 15 osoba.

Odluku o produženju pritvora Sud BiH će donijeti naknadno.

Džana Brkanić


This post is also available in: English