Članak

Udarci Nedeljka Đukića

5. Marta 2015.00:00
Svjedok Tužilaštva Stipo Mačinković rekao je pred Okružnim sudom u Banjaluci da ga je optuženi Nedjeljko Dukić više puta udarao dok je bio zarobljen u Kotor Varoši.

This post is also available in: English

Mačinković je ispričao da je prije rata živio u Kotor Varoši i da je zarobljen 11. juna 1992. godine i odveden u policijsku stanicu, nakon čega je prebačen u zgradu iza Osnovnog suda.

Prema Mačinkoviću, tokom zatočenja je premlaćivan i, skupa sa 37 zarobljenika, pritvoren u prostoriji tri puta četiri metra.

“Kada sam doveden, tu su bila četiri stražara, koji su bili veoma korektni i nisu nas maltretirali. Tukle su nas osobe koje su dolazile u logor, a tukle su čim su stigle. Tukli bi nas letvama i drugim predmetima koje bi našli u zatvoru”, prisjetio se Mačinković.

Prema njegovom iskazu, poslije toga su došli drugi čuvari, među kojima je bio i optuženi Đukić, kojeg je poznavao jer su prije rata radili u istoj firmi.

“On me je često maltretirao i tukao, a jednom prilikom ušao je pijan u ćeliju i izveo me ispred, i tukao me nogama i pištoljem. Tada je pištolj opalio, ali, na sreću, nije me metak pogodio. Tada je izašao drugi čuvar i naredio mu da me vrati u ćeliju. Kada sam ušao unutra, svi su me sa čudom gledali jer su mislili da me je ubio. Više zatvorenika je u zatvoru bilo pretučeno na smrt”, izjavio je Mačinković.

Prema optužnici, Đukić je, kao rezervni policajac Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kotor Varoš i stražar u zatvoru koji se nalazio iza zgrade Osnovnog suda, s drugim pripadnicima vojske i policije učestvovao u ubistvima, nanošenju tjelesne i duševne boli i nečovječnom postupanju prema civilima hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

Na ovom ročištu tužilac Milan Rosić pročitao je iskaz zaštićenog svjedoka S-2, koji je kazao da je zarobljen 1992. godine u Kotor Varoši.

On je u iskazu koji je dao Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) rekao da su ga više puta tukli i mučili u zatvoru iza Osnovnog suda, a da je među čuvarima koji su ga maltretirali bio i optuženi Đukić.

Ispričao je kako su vojnici njega i rođaka seksualno mučili i tjerali da jedan drugog oralno zadovoljavaju, kao i druge zatvorenike, a pošto to nisu mogli raditi, tukli su ih puškama.

Predsjednica Sudskog vijeća Snježana Kudrić zatražila je od tužioca da dobije objašnjenje od Suda BiH zbog čega su ovom svjedoku određene mjere zaštite, te da prije toga ne može prihvatiti ovaj iskaz kao dokaz.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. mart.

Povezani članci

Goran Obradović


This post is also available in: English