Članak

Dolazak “Mića” u Teslić

5. Marta 2015.00:00
Prvi svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločine počinjene u Tesliću izjavio je kako je 3. juna 1992. godine u ovaj grad stigla formacija koja je počela “širiti strah i trepet”.

This post is also available in: English

Sabahudin Mehmedović je rekao da su ovu formaciju jedni zvali “Mićama”, a drugi “Crvenim beretkama”, te da su njeni pripadnici maltretirali stanovništvo. Dodao je da ti vojnici nisu svi imali crvene beretke.

On je naveo da je pripadnike ove formacije vidio ispred zgrade Općine Teslić. Nekoliko sati nakon toga, kako je kazao, zatvoren je u Stanicu javne bezbjednosti (SJB) Teslić, u kojoj je do aprila 1992. godine radio kao komandir.

Po njega su kući, kako je naveo, došla dva policajca i rekla mu da pođe s njima u policiju radi razgovora, a potom je zatvoren u podrum SJB-a Teslić.

“Dolje sam zatekao deset do 12 ljudi, ne mogu tačno da se sjetim. To su bili profesori, intelektualci nesrpske nacionalnosti”, rekao je svjedok i dodao da su stalno dovođeni novi ljudi.

U večernjim satima su u podrum SJB-a Teslić, kako je kazao, došle dvije nepoznate osobe, “vjerovatno pripadnici ove formacije”, te uz psovku im naredili da se okrenu ka zidu.

“Počeli su nas udarati nasumično”, rekao je svjedok, te dodao da su ih potom učili da pjevaju pjesme, a prva je bila “Ko to kaže, Srbija je mala”.

Kako je dodao, neki zatvorenici su izvođeni ispred SJB-a Teslić “i čuli su se stravični jauci”.

Svjedok je izjavio da je poslije nekoliko dana prebačen u skladište Teritorijalne odbrane (TO) Teslić, gdje su također dolazili pripadnici “Mića”.

Prema njegovom iskazu, u skladište TO-a dolazili su ljudi koji su bili zatvoreni u mjestu Pribinić (općina Teslić).

“Oni su baš polomljeni bili”, rekao je svjedok, koji je razmijenjen 13. juna.

Svjedok je dao iskaz na suđenju Draganu Marjanoviću, Saši Gavranoviću, Vitomiru Deviću, Zoranu Šljuku, Dragomiru Kezunoviću i Dariju Slavuljici.

Na teret im je stavljeno protivpravno zatvaranje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u prostorije SJB-a Teslić, zgrade TO-a i Vojnog zatvora Pribinići, gdje su zatvorenici bili izloženi svakodnevnom fizičkom i psihičkom zlostavljanju.

Optuženi su i da su, u noći između 17. i 18. juna 1992. godine, 28 zarobljenih civila iz Teslića odveli na planinu Borje, gdje su ih ubili.

U optužnici se navodi kako je Marjanović bio komandir Prvog voda Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici tog voda te istovremeno i pripadnici vojnog dijela vojno-policijske formacije pod nazivom “Miće”.

Svjedok je izjavio kako ne poznaje ni jednog optuženog. Na svjedokov iskaz da je “Miće” u Tesliću vidio 3. juna, jedan od branilaca je rekao: “Ja vam tvrdim da su došli kasnije.”

Suđenje se nastavlja 12. marta.

Amer Jahić


This post is also available in: English