Članak

Analiza – Josip Tolić: Smrt ili zaštita

4. Marta 2015.00:00
Nakon nešto više od godinu dana suđenja, Sud BiH će 6. marta izreći presudu Josipu Toliću, optuženom za zločine počinjene u Bosanskom Brodu i Odžaku.

This post is also available in: English

Tužilaštvo BiH je zatražilo da Josip Tolić bude proglašen krivim i osuđen po zakonu, dok Odbrana smatra da on treba biti oslobođen krivice jer nisu dokazane tačke optužnice.

Prema optužnici, Tolić je, kao pripadnik 102. odžačke brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u periodu od maja do oktobra 1992. godine učestvovao u zlostavljanju civila koji su bili zatvoreni u Osnovnoj školi i tvornici “Strolit“ u Odžaku, te u skladištu građevinskog materijala i Srednjoškolskom centru “Fric Pavlik“ u Bosanskom Brodu.

Tužilaštvo BiH mu na teret stavlja premlaćivanje, ubistva, seksualno zlostavljanje, kao i izvođenje na prinudni rad zatvorenika, od kojih su neki smrtno stradali kopajući rovove.

Tokom dokaznog postupka, u korist Tužilaštva je svjedočilo 28 svjedoka, te je uloženo oko 80 materijalnih dokaza. Odbrana je imala pet svjedoka, a i optuženi Tolić je svjedočio u svoju korist i kazao da mu je žao svih žrtava.

Ubistva u Odžaku

Nekoliko svjedoka je ispričalo kako su iz sela odžačke općine (Trnjak, Donja Dubica…), zbog granatiranja i straha, izbjegli u mjesto Novi Grad.

“Postojao je dogovor između kriznih štabova da izađemo na slobodnu srpsku teritoriju i predamo oružje”, rekao je Slavko Čajić, dodavši da nije ispoštovan dogovor, te su stanovnici s tog kraja odvedeni u Osnovnu školu u Odžak.

Uslovi u odžačkoj školi, ali i u objektima u koje su kasnije prebačeni zatvorenici, prema tvrdnjama svjedoka, bili su nehumani.

“Uslovi su bili loši, nehumani, hrana nikakva, ni za dva zalogaja”, kazao je Mirko Harambašić.

U sali škole u Odžaku, prema svjedocima, bilo je između 500 i 700 zatvorenih muškaraca srpske nacionalnosti.

Nekoliko svjedoka Tužilaštva BiH prepoznalo je Tolića u sudnici, a Odbrana je konstatovala da nije teško pogoditi ko je optuženi jer je u sudnici samo on u civilu i u pratnji policije.

Tokom dokaznog postupka Tužilaštva BiH, svjedoci su govorili o ubistvu zatvorenika Radeta Tomanovića u školi u Odžaku i Radeta Dervenića.

Svjedok AB-1 je ispričao kako je vidio da Tolić, Ante Golubović i Jurica Božić nogama udaraju Radeta Tomanovića, koga je prethodno u salu doveo Ferid Halilović i svezao za odbojkaški stub.

“Tolić ga je udarao nogama po prsima i stomaku. Tomanović je osvanuo mrtav”, izjavio je svjedok AB-1.
Svjedok Marko Grašarević se prisjetio kako je, dok je išao u toalet, vidio u hodniku da Božić, Golubović i Tolić udaraju Dervenića.

Odbrana je konstatovala kako u izjavama iz 2007. i 2013. Grašarević nije spominjao optuženog Tolića u vezi sa stradanjem Dervenića.

Svjedoci su imali različite izjave gdje je Dervenić pronađen mrtav. Neki su rekli da je preminuo u odžačkoj školi, a drugi u tvornici “Strolit”.

Jovo Dragić je ispričao kako je vidio da je iz sale u Odžaku izveden Deronjić, koga su, prema pričama, vozali po odžačkim selima, stavljali u sušaru za meso, a potom palili vatru, te da je na kraju, nakon što su ga kastrirali, podlegao.

“Svetozara zvanog Četo su izveli iz svlačionice dok smo spavali, a nas su sutradan odveli u ‘Strolit’. Nakon nekoliko dana i Četu su tu doveli, isprebijanog. Rekao je: ‘Bilo ih je sedmorica’”, prisjetio se Zlatko Borojević.

Odbrana optuženog je za većinu svjedočenja navela da nisu tačna, te da im Sudsko vijeće ne treba pokloniti vjeru.

Premlaćivanje svaki dan

Zatvorenici iz Odžaka prebačeni su u mjesto Novi Grad, gdje su premlaćivanja i zlostavljanja nastavljena, a potom na više lokacija u Bosanskom Brodu, odakle su vođeni i na prinudne radove.

Neki svjedoci su kazali da ih je udarao optuženi Tolić na njemu svojstven način – šakama i otvorenim dlanovima po ušima.

“Tolić i Golubović su dva najgora čovjeka. Odlučivali su ko će ostati živ, a ko će biti likvidiran”, rekao je Miro Pavić, pojasnivši da ga je Tolić tukao u Osnovnoj školi.

Pavić nije mogao precizirati koliko ga je puta udario optuženi, istaknuvši da je premlaćivan svaki dan. Na pitanje da li ga je Tolić svaki dan tukao, svjedok je odgovorio: “To vam ne mogu reći”, ustvrdivši da ga je optuženi pretežno udarao nogama.

Svjedočeći u korist Tužilaštva BiH, Vojin Milojević je ispričao kako mu je Tolić, tokom zatočeništva u Osnovnoj školi u Novom Gradu, naredio da se udara sa drugim zatočenikom. Također, svjedok tvrdi da mu je Tolić naredio da sa stolice skače na glavu.

“Morali smo skakati na glavu, da pokažemo kako se pliva. Bilo je tad sa mnom još zatvorenika. Ja sam pao u nesvijest od udarca jer sam morao skočiti na glavu”, pojasnio je Milojević.

Na pitanje zašto u izjavi koju je dao prošle godine nije spomenuo da mu je ovo naredio Tolić, već druga dvojica stražara, Milojević je odgovorio: “U postupku je dotični gospodin, a kad dođu oni drugi, onda ću pričati o njima.”

“Karakteristično je za 19 od 28 svjedoka Tužilaštva BiH da su spominjali ime Josipa Tolića na glavnom pretresu, a to nije bio slučaj u istrazi”, kazao je Rifat Konjić, branilac optuženog.

Nezadovoljni ishodom

U školi u Odžaku, kako je navedeno u optužnici, Tolić je prisiljavao žene na seksualni odnos s nekim pripadnicima HVO-a.

Zaštićeni svjedok je ispričao da je čuo da su neki zatvorenici prisiljavani na seksualne odnose sa umno poremećenom Stojom, koja je s nekim drugim ženama iz Modriče dovedena u salu u Odžak.

“Nije mi se mogao… a oni su se smijali. Potom me Tolić udario nogom, jer nisu bili zadovoljni ishodom”, prisjetio se svjedok AB-2.

Prema riječima AB-2, Stoja je ležala gola, a od drugih je čuo da je imala psihičkih problema.

“Rekli su: ‘Hajde da vidimo kako vi Srbi to radite.’ Golubović i Tolić su me natjerali da ližem Stojin organ. Nisam imao drugog načina”, ispričao se svjedok AB-2.

Nakon dovođenja u Brod, Stevo Grašarević je rekao da su u neposrednoj blizini muškaraca bile zatočene i žene. Na osnovu vriske i toga što su teško hodale, te iz priča drugih zatvorenika, svjedok je, kako je kazao, zaključio da su žene bile silovane.

“Bile su u prostoriji prekoputa naše. Kada naveče dođu vojnici HVO-a, zatvore se prozori i vriska nastupa. A nama su govorili da pjevamo: ‘Evo zore, evo dana, evo Jure i Bobana.’ Dok mi pjevamo, oni siluju, a žene vrište”, rekao je svjedok Miro Pavić.

Tokom zatočeništva u Brodu, neki zatvorenici su odvođeni na kopanje rovova. Među njima je bio i Drago (Bože) Ninković, koji je ranjen. Neki su izgubili život tokom prinudnih radova.

“Potom smo prebačeni u Brod, gdje smo išli na kopanje rovova. Određivao nas je Tolić. Tu sam izgubio zdravlje, ranjen sam u glavu snajperom. Imam epilepsiju i nemam ništa više od života”, kazao je Ninković.

Optuženi Tolić je izjavio da je pomogao da se Ninković odveze helikopterom na liječenje, te da je pomogao i drugim zatvorenicima. Neki svjedoci Odbrane su potvrdili te navode.

Sveto Mitrović je rekao da mu je nakon premlaćivanja optuženi Tolić donio tri tablete protiv bolova.
“Njegov odnos prema meni bio je korektan. Dok sam boravio u sali, nisam vidio nikakve negativne osobine Tolića. Nisam vidio da je u mom prisustvu ikoga udarao”, kazao je svjedok Odbrane Ljubo Đaković.

U obraćanju Sudskom vijeću, optuženi Tolić je rekao da mu je žao svih žrtava.

“Bit ću iskren – nisam nikog ubio, niti silovao. Trudio sam se da pomognem…”, kazao je Tolić.

Tolić se nalazi u pritvoru od 4. jula 2013. godine, a suđenje mu je počelo pet mjeseci poslije.

Povezani članci

4. Februara 2016.

Potvrđena presuda Toliću

27. Oktobra 2015.

Mentalni sklop optuženog

Džana Brkanić


This post is also available in: English