Članak

Počelo suđenje za zločin u Hadžićima

26. Februara 2015.00:00
Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu počelo je suđenje Momiru Tomašu za zločin nad civilima bošnjačke nacionalnosti počinjen u selu Breza (općina Hadžići).

This post is also available in: English

Nedžad Ćorović, tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, rekao je da će dokazati da je optuženi počinio djelo koje mu se stavlja na teret.

“Tužilaštvo se nada da će dokazati van svake razumne sumnje da je optuženi počinio djelo u vrijeme i na način kako je opisano u optužnici”, kazao je Ćorović.

Tomaš, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je da je 29. novembra 1992. došao u selo Breza, gdje je fizički zlostavljao i nečovječno postupao prema civilima bošnjačke nacionalnosti.

Ćorović je dodao da je Tomaš počinio djelo koristeći okolnosti ratnog stanja, motivisan netrpeljivošću prema svemu što nije srpsko.

Tužilac je istakao da će krivicu optuženog da je zastrašivao civile, zlostavljao ih i nečovječno postupao prema njima dokazivati saslušanjem četiri svjedoka, te ulaganjem materijalnih dokaza, a svoj nalaz i mišljenje o zdravstvenom stanju jednog oštećenog iznijet će i vještak Abdulah Kučukalić.

Ratko Gengo, branilac optuženog Tomaša, rekao je da će Odbrana dokazivati da se ne radi o ratnom zločinu protiv civilnog stanovništva, već eventualno o djelu krađe, teške krađe i razbojništva.

“Cjelokupna optužnica se zasniva na izjavi jednog čovjeka. Mi ćemo dokazati da Tomaš nije bio učesnik ovih radnji, da je došlo do zamjene ličnosti”, kazao je Gengo.

Gengo je dadao da će svoje dokaze predložiti nakon izvođenja dokaza Optužbe.

Optužnica protiv Tomaša podignuta je 4. novembra 2014. godine, a potvrđena šest dana kasnije.

Prvi svjedoci bit će saslušani 25. marta.

Albina Sorguč


This post is also available in: English