Članak

Problemi s Rogatičkom brigadom

25. Februara 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Sarajeva, svjedok Odbrane je izjavio da su dva člana porodice Bešić do zida Jevrejskog groblja doveli pripadnici Rogatičke brigade.

This post is also available in: English

“Čuli smo da su došli neki pripadnici Rogatičke brigade. Bešić Bajru i njegovog sina Suada su doveli do zida Jevrejskog groblja, a pucalo se… Tada je Suad poginuo, a Bajro uspio preći”, ispričao je Željko Jeftović pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.
On je naveo da je optuženi Goran Sladoje sve vrijeme rata bio s njim na liniji.
Jeftović je rekao da su u napadu 13. juna 1992. godine ranjeni Siniša Tošović i Zoran Klarić, koji je poslije preminuo.
“Zorana Klarića je taj dan u Kasindol odveo Goran Sladoje”, kazao je on.
Na pitanje tužiteljice Aide Ćatović jesu li imali problema s tom rogatičkom jedinicom, koja je došla sa strane, on je odgovorio da nisu, ali da su neki muslimani imali.
Goran Sladoje i Slobodan Bogdanović su optuženi da su 13. juna 1992. Bajru i Suada Bešića iz kuće odveli u garažu, gdje su ih udarali, a potom ih na Jevrejskom groblju upotrijebili kao živi štit. Tom prilikom je Suad Bešić smrtno stradao.
Drugi svjedok Odbrane, Žarko Trifković je također rekao da je bio zajedno s Goranom Sladojem na liniji.
“Bili su opšti napadi od Soukbunara prema Trebevićkoj ulici, tada je od granate ranjen Siniša Tošović, a Zoran Klarić je podlegao povredama”, ispričao je svjedok i dodao da je drugooptuženi Sladoje prebacio Klarića u sanitet.
Nastavak suđenja je zakazan za 24. mart.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English