Članak

U četvrtak presuda za zločine u Bosanskoj Krupi

24. Februara 2015.00:00
Kantonalni sud u Bihaću u četvrtak, 26. februara, izreći će presudu bivšim pripadnicama “Fronta žena” Vojske Republike Srpske (VRS) Bori Kuburić i Radmili Banjac za zločine počinjene na području Bosanske Krupe.

This post is also available in: English

U završnoj riječi, Kantonalno tužilaštvo je istaklo da je van svake sumnje dokazano da su Kuburić i Banjac mučile zarobljenu pripadnicu Armije BiH (ABiH) Karmen Kremenčić te zatražile izricanje “pravedne presude”. Odbrane su zatražile oslobađajuću presudu, rekavši da su za mučenje i kasnije ubistvo krivi Ranka Tomić, Radmila Drobac i Veselko Đukić.

Bora Kuburić i Radmila Banjac su optužene da su mučile i nečovječno postupale prema bolničarki Ključko-sanske čete ABiH Karmen Kremenčić, koju su u junu 1992. na području Radića (općina Bosanska Krupa) zarobili pripadnici VRS-a.

Prema optužnici, zarobljena ranjena bolničarka predata je pripadnicama “Fronta žena” pri Petrovačkoj brigadi VRS-a, u čijem sastavu su bile optužene. One su je, kako se navodi, udarale štapovima, Banjac joj je urezala krst na leđima, a Kuburić razrezala donji dio uha, da bi je na kraju usmrtio mlađi maloljetnik Veselko Đukić.

Prije iznošenja završnih riječi, saslušani su svjedoci Odbrana optuženih, a u svoju korist je svjedočila i Bora Kuburić.

Kuburić je priznala da jeste nožem zarezala uho zarobljenice, ali da je to učinila zbog naredbe kapetanice Rade.

“Kapetanica Rada je bila opasna žena i svi smo je se bojali. Kada su nam predali zarobljenu pripadnicu, naredila nam je da je tučemo. Bilo nas je puno. Ja sam je udarila nekoliko puta štapom i zarezala joj uho. Čim sam uhvatila pogodan trenutak, pobjegla sam iz gužve u školu, gdje smo bile smještene. Kasnije sam čula da je zarobljenicu ubio Đukić”, kazala je Kuburić.

Na pitanje da li je tu bila i drugooptužena Banjac i da li je ona učestvovala u fizičkom zlostavljanju, Kuburić je odgovorila da jeste bila prisutna, ali da se ne sjeća da je vidjela kako je udara.

Svjedok Svetko Kecman je izjavio da je vidio zlostavljanje zarobljenice, što je predvodila Ranka Tomić, koju su poznavali kao kapetanicu Radu.

“Ja sam bio logističar i prevozili smo hranu. Bio sam u kamionu i dok je moj mlađi kolega istovarao hranu, vidio sam okupljenu masu u dolini. Tukli su zarobljenicu. Radmilu dobro poznajem, radila je u Opštini, i nisam je vidio”, ispričao je Kecman.

Svjedoci Rajko Obradović i Željko Dragišić su rekli da nisu bili očevici, ali da su čuli da Kuburić i Banjac nisu učestvovale u mučenju i ubistvu Karmen Kremenčić.

Dženita Duraković


This post is also available in: English